Първичните тестове на комплекта за виртуална реалност Meta Quest 3 в ръцете на технологичния репортер на Bloomberg Марк Гурман разкриват, че моделът с кодово име Eureka е "значително по-лек и по-тънък" от Meta Quest 2, което ги прави доста по-удобен за носене за продължителни периоди от време.

Според Гурман много от функциите на Quest 3 са в съответствие с тези, които се очакват в AR/VR комплекта на Apple Reality Pro, чиято премиера ще се състои в близко бъдеще. Моделът включва проследяване на движенията на ръцете и възможност за разглеждане на света чрез външните камери в режим Pass-Through. Въпреки това се говори, че хедсетът на Apple ще струва 3000 долара, което е скъпо дори за най-усъвършенстваните модели, предлагани на пазара днес. Meta все още не е определила цената на Quest 3, но тя ще се продава значително по-скъпо от наличния днес Quest 2 за 400 щ. долара, който "може да остане в продажба" заедно с новото устройство. Въпреки това се очаква новият модел да бъде по-евтин от флагмана Quest Pro, който беше представен миналата есен на цена 1500 щ. долара и през март беше намален на 1000 щ. долара.

През февруари служителите на Meta са били уведомени, че Quest 3 ще бъде по-скъп от своя предшественик и "трябва да докаже на хората, че всички нови функции си заслужават". Към февруари Meta вече е продала 20 милиона хедсета Quest. Също така тогава ръководството е обещало, че новото устройство ще бъде по-леко и ще осигури "по-естествено" изживяване, позволявайки на хората буквално да "пият кафе", без да свалят хедсета, и да останат с него много по-дълго, отколкото позволява Quest 2. Контролерите на новите очила са лишени от ръкохватките, характерни за Quest 2, и напомнят повече на варианта, продаван за Quest Pro.