Първите новини за германския стартъп Lilium, който набира средства за създаване на летящи таксита, датират от 2017 г., а още през 2019 г. прототип с 36 електрически двигателя, предназначен за превоз на 5 пътници, направи първия си изпитателен полет. Едва миналата година превозното средство успя да премине от вертикално излитане към хоризонтално движение във въздуха, а наскоро успя да достигне максимална скорост от 250 км/ч.

За този самолет посочената скорост на полета е целева, така че постигането ѝ на полигона в Южна Испания е важен етап в развитието на Lilium, както обяснява Ройтерс. През 2025 г. компанията се надява да сертифицира масово произвежданите самолети за търговска употреба и да започне да ги експлоатира.

В момента много компании разработват въздушни превозни средства с възможност за вертикално излитане и кацане, но много от тях приличат повече на големи квадрокоптери или октокоптери. Това, което отличава самолетите Lilium, е, че векторът на тягата им се контролира от 36 сравнително компактни витла, монтирани на крилата в предната и задната част на фюзелажа. Колко далеч ще могат да летят самолетите от серията Lilium е трудно да се прецени, но на етапа на проектиране е посочено разстояние от 280 километра. Въпреки че максималната мощност на задвижващата система на самолета достига 1300 к.с., за движение в хоризонтална равнина са му необходими не повече от 200 к.с.