Вече измина цяла година от последния старт на суборбиталната ракета New Shepard на компанията на Джеф Безос - Blue Origin.

Вижте как изглежда New Shepard >> >> >>

New Shepard стартира на 12 септември 2022 г. на изследователска мисия без екипаж от площадката на Blue Origin в Западен Тексас. Около 65 секунди след излитането първата степен на ракетата за многократна употреба претърпя проблем и се разби в пустинята.

Капсулата на New Shepard задейства системата си за аварийно спасение и се приземи безопасно. Нейните 36 изследователски товара останаха непокътнати.

Провалът обаче заземи напълно ракетите на Джеф Безос. Разследване установи, че дюзата на ракетния двигател BE-3PM е претърпял "термоструктурна повреда", която причинила разместване на тягата и в крайна сметка довела до аварията.

На 24 март Blue Origin каза, че е започнало да прилага някои коригиращи действия, "включително промени в дизайна на горивната камера и работните параметри, които са намалили обема на дюзите на двигателя и температурите на горещи ивици".

Компанията също така подчерта, че очаква да се върне към полета "скоро", с повторно пускане на същите тези 36 изследователски полезни товара.

Но изминаха близо половин година от новината за отстранените дефекти, а New Shepard все още не е излетял.

Blue Origin отказва да публикува график за подновяване на полетите, което подсказва, че инженерите може да са открили и други проблеми.