AMD отбеляза най-високия си ръст на пазарен дял за едно тримесечие при сървърните чипове от 2006 г. насам, което доведе до рекордни приходи и "открадване" на дял от съперника Intel, предава technews.bg.

Данните от проучване на Mercury Research за първото тримесечие на 2021 г. сочат, че делът на AMD при сървърните чипове е нараснал до 8,9%. Що се касае до напредъка през цялата година, компанията увеличава дела си в центровете за данни с 3,8%.

Президентът на изследователската фирма Дийн Маккарън заяви, че напредъкът на на AMD за първото тримесечие от гледна точка на пазарния дял при процесорите за центрове за данни е най-бързият от Q2"2006 насам.

"Въпреки че не обсъждаме често средните продажни цени, отбелязваме, че през това тримесечие се наблюдаваха необичайно силни ценови движения за AMD - тъй като доставя по-малко чипове от нисък клас и повече от висок клас", каза Маккарън.

Други анализатори предполагат, че тенденцията на ръст при AMD ще продължи. Матю Рамзи от Cowen смята, че "няма признаци на забавяне на инерцията на AMD". Анализаторът на Jefferies Марк Липачис също смята, че отнемането на пазарен дял от AMD за сметка на Intel може "само да се ускори".

Анализаторът на Citi Research Кристофър Данли пък очаква надпреварата между двете компании да стане особено интересна в скоро време. Поводът са коментарите на главния изпълнителен директор на Intel Пат Гелсингер, че неговата компания ще защитава агресивно своя пазарен дял.

"Все пак очаквайте ценова война, когато сегментът на компютрите се поохлади", предупреди Данли. Според него, Intel вероятно ще инициира ценова война през втората половина на 2021 г., за да се опита да запази пазарния си дял.