Рио де Жанейро, с пъстрия си облик - крайбрежни планини и спиращи дъха плажове, отдавна съблазнява туристи от цял свят със своите самба вечери и невероятни пейзажи. Сега "прекрасният град", както го наричат бразилците, примамва нови посетители със своята виза за дигитални номади, чието начало бе дадено през миналата година.

Местните власти, чиято амбиция е да направят града все по-подходящ за отдалечени работници, залагат на инвестиции в подобряване на свързаността с 5G покритие в целия град, модерни кафенета с бърз интернет по крайбрежните зони, предлагащи брънч и ароматни напитки с разнообразие от вкусове за посетителите.

Местните, наричащи себе си "кариоки", обичат природата, спорта и общуването след работно време и именно този баланс между работа и личен живот прави Рио де Жанейро толкова привлекателен за цифровите номади, сравнен с други бразилски градове. "За разлика от Сао Пауло, Бразилия и Бело Оризонти, Рио има както удобствата на големия град, така и красиви плажове, възможност за разходки сред природа и много атракции на открито", обяснява Джаниса Холингсхед, дигитален номад от Северна Америка, която живее в Рио де Жанейро от години.

Получаването на разрешение за пребиваване в Бразилия навремето е обвито в бюрокрация, но програмата за виза за дигитални номади значително улеснява процеса. Тя позволява на посетителите да запазят текущата си работа в друга държава и престой от една година с възможност за подновяване за още 12 месеца. Кандидатите трябва да представят доказателство за работа и да печелят поне 1500 щатски долара (1200 британски лири) месечно или да имат спестявания в размер на 18 000 щатски долара (14 400 британски лири).

Дистанционно работещите в Рио де Жанейро се възползват също от процъфтяващата общност на цифрови номади. Активността в социалните мрежи и групите в WhatsApp помагат на посетителите да организират събития като лични и бизнес срещи, самба вечери, туристически експедиции и езиков обмен. Онлайн платформите са ценни ресурси за намиране на информация за визи, данъци и друго полезно съдържание за новодомци.

В Рио изобилстват традиционните пекарни, предлагащи силно еспресо и бърза закуска. Но посетителите могат да намерят и няколко кафенета из южната зона на града, разполагащи с климатик и високоскоростен интернет като Café Cultura и Mini Joe в Копакабана и Aussie Coffee в Ипанема.

Значителна част от споделените офис пространства се намират в Сентро - търговската част на града и "финансовото сърце" на Рио де Жанейро. Той е претъпкан през работните дни от седмицата, но до голяма степен пуст в късните часове на деня и през уикендите. Коуъркинг пространствата често са предпочитани от корпоративни лица, търсещи тихи места за провеждане на разговори, докато кафенетата са изпълнени с дигитални номади, работещи в по-лежерна обстановка. Много от чужденците идват в Рио сами и намират хора със сходни интереси.

Рио де Жанейро е един от най-скъпите градове в Бразилия, но все пак достъпен в сравнение с европейските и американски метрополиси, особено при сегашните обменни курсове. Първокласни места като крайбрежните квартали Леблон, Копакабана и Ипанема са с цени, достъпни за живеене. "Нямаше да мога да си позволя да живея на плаж в Австралия, както живея тук. А Ипанема е един от най-хубавите плажове в света", казва австралиецът Дан Хобс, собственик на кафене в крайбрежния квартал пред Би Би Си. Вътрешните квартали като Фламенго и Ботафого са по-евтини варианти, намиращи се в близост до плажове, места за дълги разходки и бурен нощен живот. Ботафого е супер проходим, с много ресторанти и барове, намира се в близост до два различни търговски центъра (всеки от тях със споделени офис пространства) и е по-малко пренаселен с туристи за разлика от Копакабана.

Престъпната репутация на Бразилия може да разтревожи някои цифрови номади, които обмислят да се преместят в Рио де Жанейро. Повечето престъпления се случват във фавелите и бедните квартали около местата, наситени с туристически обекти. Все пак е необходима бдителност, за да се предпазите от джебчийство. Местните често съветват посетителите да бъдат изключително внимателни с чантите и телефоните си, дори и в южната зона. Повечето дигитални номади избягват да се разхождат с телефон или камера в ръце. През нощта придвижването с Юбер е далеч по-безопасно от ходенето пеша.

Друг минус за отдалечените работници е езиковата бариера. Бразилия е португалоговоряща страна и английският не е широко разпространен. Дори и да владеете испански, това вероятно няма да ви помогне в Рио де Жанейро. Всяка туристическа точка в града е с табели, преведени на английски, ресторантите в Ипанема, Леблон и Копакабана имат и английски варианти на своите менюта. Но ако решите да отседнете за дълъг период в града, ще трябва да вземете уроци по португалски, тъй като местните използват предимно него в ежедневната си комуникация.