Създателите на технологичната конференция "УебИт" - Пламен и Аниелиа Русеви, вдигнаха завесата и разкриха пред bTV какво ще могат да видят посетителите. Един от акцентите ще бъдат роботите.

"Всчки роботи, които ще бъдат на "УебИт" правят нещо с ръцете си, както хората", каза Пламен и добави, че посетителите ще могат да се докоснат до първия в света робот-готвач.

Снимка: bTV

Специфичното за роботите, които ще бъдат показани е, че те са с изкуствен интелект.

"В изкуствения интелект няма нищо изкуствено, той е създаден от хора, носи ценностите и устоите на хората. Истината е, че вървим в посока, в която изкуственият интелект развива самостоятелни възможности", каза създателят на технологичната конференция.

Пламен Русев допълни, че целта на "УебИт" е да се подготвят хората за времето, когато роботът ще бъде естествена част от човешкия живот.

"Роботът-компаньон може да води разговор, да разбира емоции, да бъде истински компаньон в дома. Бъдещето на тези роботи е важно и във връзка с грижата за възрастни хора, които имат нужда от компания, някой да им дава лекарствата в определен час, да им напомня кога трябва да се хранят", посочи Аниелиа Русева.

Тази година посетителите на фестивала ще видят и още един робот на бъдещето - летящото такси.

По думите на Пламен Русев, когато роботите развият своите творчески възможности, ще се създаде нов вид конкуренция - между хора и машини.

Към момента за "УебИт" са се регистрирали над 10 000 посетители. Събитието ще се проведе на 14 и 15 май в НДК. Лекторите на събитието са основатели на едни от най-големите и успешни компании в света. Сред тях има и откриватели, изследователи, предприемачи, инвеститори и много знаменитости като Марк Кюбан - един от най-богатите хора в света с 4.5 млрд. лично богатство.