Министерството на отбраната на Украйна заяви, че хакери, свързани с руските власти, са атакували вчера сайта на украинските военноморски сили и са публикували фалшиви съобщения за международното военно учение "Морски бриз 21" (Sea Breeze-2021), предаде Ройтерс.

"Заплахата вече е отстранена. След съвсем кратко време сайтът на военноморските сили ще заработи отново. Оторизираните отдели работят по привеждане на защитата на интернет ресурсите на необходимите равнища", съобщи късно снощи украинското военно ведомство.

Засега няма коментар от руска страна.

В края на юни Украйна започна учението в Черно море с участието на над 30 страни въпреки руските призиви то да бъде отменено.

Киев и преди е обвинявал Москва, че организира кибератаки като част от "хибридна война" срещу Украйна. Русия отрича.

Отношенията между Киев и Москва се влошиха след превземането от Русия на Крим през 2014 г., както и заради подкрепата на Русия за сепаратисткия бунт в Източна Украйна.

Тази година напрежението се покачи отново, след като Русия струпа войски по границата с Украйна, където част от тях остават заедно с техниката си.

По време на учението на Украйна и страните от НАТО в Черно море Русия провери бойната готовност на системите си за противовъздушна отбрана в Крим, отбелязва Ройтерс.