Руските бойни роботи ще бъдат оборудвани с ударни мини-безпилотни апарати и дронове, предназначени за разузнаване. И двата вида дрона ще бъдат включени в стандартното оборудване на платформата "Маркер", предава Russia Beyond.

Вижте как изглежда руският военен робот >> >> >>

"Това са малки ударни безпилотници, способни да избягват препятствия и заплахи. Те са в състояние да открият цел, да я идентифицират и, ако е необходимо, да я поразят", каза в интервю за ТАСС Олег Мартянов, ръководител на Националния център за развитие на технологии и основни елементи на робототехниката на Фонда за перспективни изследвания (ФПИ), пише сайтът 360tv.ru.

Според Мартянов разузнавателните дронове ще бъдат използвани за картографиране, търсене и определяне на цели, формиране на 3D мапинг и уточняване на маршрути.

И двата дрона ще са в стандартната бойна роботизирана платформа "Маркер".

Мартянов каза още, че експертите вече тестват гласовата команда на "Маркер". Контролните тестове на роботизираната платформа ще се проведат през 2021 г., след което тя ще бъде предадена на министерството на отбраната на Русия.

Роботизираната платформа "Маркер" е създадена от Националния център за развитие на технологии и основни елементи на роботиката ФПИ и НПО "Андроидна техника", разработчик на антропоморфния робот "Фьодор".