Руският товарен космически кораб "Прогрес МС-20", който по-рано днес се отдели от Международната космическа станция (МКС), беше потопен в неплавателна част на Тихия океан, предават ТАСС и БТА, цитирайки Роскосмос.

"Товарният кораб "Прогрес МС-20" днес излезе от орбита и навлезе в атмосферата. Неизгорелите елементи от конструкцията му бяха потопени в неплавателната зона на южната част на Тихия океан", се казва в изявление на държавната корпорация.

Апаратът направи място за следващия кораб, който е планирано да бъде изстрелян на 9 февруари.

По-рано специалният кореспондент на ТАСС на МКС - космонавтът Дмитрий Петелин, съобщи, че на борда на "Прогрес МС-20" има космически боклуци и остаряло оборудване от станцията.

Корабът беше изстрелян на 3 юни 2022 г. от космодрума в Байконур. Той достави на МКС 2,5 тона товари, включително 599 кг гориво за зареждане, 420 литра вода в специални резервоари, 40 кг сгъстен азот в цилиндри, както и около 1458 кг оборудване, санитарни материали, облекла, хранителни продукти. С него пристигнаха също триизмерен принтер, миниатюрна електрическа китара и струни за цигулка.