Радикалната шиитска групировка Хизбула все още не се е намесила в конфликта в Израел. Анализаторите обаче очакват това да се промени. При осъществяване на военно навлизане в Ивицата Газа срещу "Хамас" е много вероятно на север да се активизира "Хизбула".

"Ние сме с вас и нашите сърца, души, ракети и огнестрелни оръжия са с вас, защото ние сме съпротивата, която първоначално съществуваше заради Палестина и джамията Ал Акса", заяви Хашем Сафиедин, ръководител на изпълнителния съвет на "Хизбула".

Организацията, базирана в Ливан, вече пое отговорност за ракетно нападение срещу израелски военни. Това демонстрира готовност за намеса в конфликта.

Какво знаем за арсенала на "Хизбула"?

"Хизбула" проведе военни учения в Южен Ливан на 21 май 2023 г. По време на тази маневра групата демонстрира различни оръжия и оборудване.

Вижте снимките с арсенала на Хизбула >> >> >>

На публикуваните кадри впечатление прави големият брой 122-милиметрови пускови ракетни установки на Хизбула. Те могат да изстрелват съветските ракети "Град" с модел 9M22U. Установките са монтирани на мобилни бъгита и пикапи. Обсегът им е от 5 до 20 километра, а бойната глава е с близо 19 килограма експлозив.

Ракетните системи на Хизбула

Снимка: MilitantWire/ WarNoir

Освен това на снимките се вижда поне един военен разузнавателен дрон Rased-1. Той може да служи за разузнавателни, но и за нападателни мисии.

Забелязва се и голямо наличие на преносими системи за противовъздушна отбрана. Първата от тях е ПЗРК 9K310 Игла-1 (SA-16 Gimlet). Към тях са прикрепени ирански термични прицели TIS-S-60. Групировката разполага и с няколко китайски ПЗРК QW-18 (Qianwei-18).

Хизбула

Снимка: MilitantWire/ WarNoir

Друга ракетна система, притежавана от Хизбула, са противотанковите управляеми ракети Toophan (ATGM), иранското копие на американската система BGM-71 TOW. Иран директно прехвърля тези оръжия към Хизбула. САЩ все още използва това оръжие, което е знак за неговите високи качества.

Анти-танкови ракети на Хизбула

Снимка: MilitantWire/ WarNoir

Организацията има големи количества от противотанковата ракета 9M133-1 Корнет-E. Тези ракети вече са поразявали израелски танкове и бронирани машини.

Иран също произвежда копие на системата Корнет, като Хизбула има значителни запаси от тях. Инженерите на организацията обаче са замислили интересна тактика, при която две ракети Корнет се изстрелват една след друга. Първата поразява реактивната броня на танка или активира активната му защита. Това позволява на втората да осъществи много по-големи поражения.

Артилерията на Хизбула

Снимка: MilitantWire/ WarNoir

Групировката има и класическа артилерия, но в по-малки количества. На излъчените кадри се вижда безоткатното оръдие DIO Anti-Tank Gun 106. То е 106-милиметрово и се произвежда в Иран. Технологията му обаче датира от 50-те години на миналия век и е доста стара.

На снимките се вижда и автоматичният гранатомет 40x53mm Mark 19 (Mk19) Mod 3. Той е произвеждан в САЩ в края на Виетнамската война. Големи количества от него са изнасяни за Ирак и Иран, откъдето и попадат в ръцете на Хизбула.

Бойци със снайпери

Снимка: MilitantWire/ WarNoir

Виждат се още една 130-милиметрова съветска гаубица M-46 и няколко 23-милиметрови двуцевни зенитни автоматични оръдия ZU-23-2.

Хизбула притежава множество руски снайперски пушки ORSIS SE T-5000, показани за пръв път преди 12 години. Вижда се и поне една американска карабина Mk 14 EBR-RI. Всъщност в кадрите нарочно е показано по-голямо количество антитанкови ракети и снайпери, отколкото АК-47 или по-модерните му разновидности.

Това предполага, че Хизбула е възприела тактики за далечен обстрел, в който сраженията ще се водят от над 200-300 метра дистанция.

Системи за електронно сваляне на дронове

Снимка: MilitantWire/ WarNoir

На последните снимки се виждат и футуристично изглеждащи пушки, чиято цел е да заглушават и свалят дронове.

На снимката се вижда бойният ирански дрон Rased-1

Снимка: MilitantWire/ WarNoir

Това, разбира се, не са всички оръжия в арсенала на Хизбула, но показват как групировката успява да се сдобие с ефективни антитанкови системи, ракетна артилерия, дори дронове и средства за противодействието им.