Екипажът на бъдещата руска орбитална станция (РОС) първоначално ще включва двама космонавти. Това съобщи пресслужбата на Центъра за подготовка на космонавти "Юрий Гагарин", цитирана от ТАСС и БТА.

"Екипажът на РОС в началния етап ще се състои от двама космонавти, което означава, че всеки член на екипажа ще има по-широк спектър от задължения и зони на отговорност, отколкото на Международната космическа станция в момента. Това ще има съответно въздействие върху обучението на космонавтите", съобщиха от пресслужбата.

Космонавтите ще бъдат транспортирани до РОС и връщани обратно с пилотирани транспортни кораби от ново поколение, за които ще бъдат специално обучени.

Очаква се новата орбитална станция да разработи ключови технологии за бъдещи космически полети, включително тези до Луната и Марс. В този случай ще се обърне специално внимание на радиационната защита на екипажа и оборудването.

"В станцията се планира да се изпробват прибори, съвременни технологии, нови компоненти, системи и прототипи на оборудване в пълномащабни условия на космически полет", обясниха от пресслужбата.

В момента е даден ход на предварителния проект на руската орбитална станция. Очаква се да бъде завършен това лято. Датата на изстрелване на първия научен и енергиен модул е ​​планирана за края на 2027 г., а за останалите - хъб, шлюз, базов и целеви модули - за периода 2028-2030 г.