Технологичната индустрия се надпреварва да прогнозира, че възходът на системите с изкуствен интелект ще промени радикално пазара на труда и макар че редица професии могат да станат буквално неактуални в обозримо бъдеще, те ще бъдат заменени с такива, които са по-подходящи за новата ситуация. Междувременно данните от статистиката за май отчитат, че от миналия месец изкуственият интелект вече е "съкратил" около 3900 работни места в САЩ.

Блумбърг цитира скорошен доклад за пазара на труда на консултантската фирма Challenger, Gray & Christmas. Планираните съкращения на пазара на труда в САЩ през май са засегнали 417 500 души и за първи път в историята на многогодишните наблюдения като причина в статистиката фигурира изкуственият интелект. Въвеждането му от американските компании е довело до съкращаването на 3900 души само в края на май.

Според оценките на анализаторите Newedge Wealth и Goldman Sachs пазарният капацитет на услугите, свързани с генеративния изкуствен интелект, в обозримо бъдеще ще достигне 1,3 трилиона щ. долара, а още до 2035 г. разрастването им ще доведе до съкращаване на 300 милиона работни места, въпреки че производителността на труда ще се увеличи чувствително. Интересно е, че през май 2013 г., т.е. преди десет години, сред най-честите причини за планирани съкращения са били преструктурирането, закриването на предприятия и намаляването на разходите. Те все още са в челната петица, но влошената икономическа ситуация в края на миналия месец е безспорният фаворит на класацията. От началото на тази година в САЩ под тези предлози са били съкратени общо 206 283 работни места.