Американската компания General Atomics Aeronautical Systems получи договор от ВВС на САЩ (USAF) за модифициране на два от нейните безпилотни летателни апарата Avenger с автономна технология Skyborg, предава technews.bg.

Подобренията ще включват модернизирани комуникации, софтуер за Skyborg и допълнителни технологии, подробности за които не се разкриват, според съобщение на General Atomics от 6 януари, на което се позовава FlightGlobal.

Вижте как изглежда бойният дрон Avenger >> >> >>

Модифицираните Avenger дронове ще бъдат използвани в различни експерименти през 2021 и 2022 г., които ще позволят на пилотираните самолети да контролират дроновете по време на полет и да предават конкретна информация между двата типа летателни апарати, поясняват от компанията. Полетите ще се извършват от центрове на General Atomics в Южна Калифорния.

Skyborg е предназначен за автономно управление на няколко дрона едновременно, в координация с пилотирани самолети. Концепцията за използване на пилотирани и безпилотни апарати в тандем се разглежда като важна част от усилията на USAF за разработка и производство на евтини безпилотни летателни апарати.

Avenger е дрон за наблюдение и разузнаване, задвижван от турбовентилатор. Използва се и като изпитателен стенд от Агенцията за перспективни разработки в областта на отбраната (DARPA). В неотдавнашна демонстрация софтуер на DARPA контролира маневрите на Avenger за повече от два часа без намеса на пилот.

През февруари 2020 г. General Atomics представи концептуална версия на Avenger, наречена Defender и предназначена да служи като ракетна платформа въздух-въздух за защита на големи и бавно движещи се самолети, включително въздушни танкери за презареждане.