Тази година Русия показа своето хиперзвуково оръжие, наречено "Кинжал". Заради своята скорост то може да пробива всякаква противовъздушна и противоракетна отбрана, нанасяйки бързи и изненадващи удари върху своите цели. Знае се, че Китай също разполага с хиперзвуково оръжие.

Как изглежда руският "Кинжал" >> >> >>

САЩ от своя страна са на път да създадат средство за противодействие, което "да накара врага да се замисли, преди да използва своите хиперзвукови ракети", пише изданието The Drive.

С разработката е натоварена DARPA, а проектът се нарича Glide Breaker.

Както се подразбира от името, американците ще създадат глайдер, който ще се движи с висока скорост и много прецизно ще атакува вражеските хиперзвукови ракети, унищожавайки ги при сблъсъка си с тях.

Основната трудност, пред която са изправени американските военни обаче, не е свързана с разработката на кинетичния глайдер, а със създаването на мобилен радар, способен да открие руския "Кинжал" или китайския му аналог.

САЩ все още не разполага със своя хиперзвукова ракета, но компанията Lockheed Martin е натоварена със задачата да създаде такава най-късно до 2021 година.