Правителството на Съединените щати ще инвестира 1 милиард долара в откриването на до 12 нови института, които ще изследват изкуствения интелект (ИИ) и квантовите изчисления, разкри в сряда Белият дом, предава БНР.

В съобщение на администрацията на Тръмп се казва, че средствата ще бъдат инвестирани през следващите пет години и повечето от тях ще идват от публичния сектор. Очаква се обаче частни компании като IBM и Microsoft да вложат в проектите до 340 млн. долара.

Новината идва, след като главният технологичен директор на САЩ Майкъл Крациос заяви, че ИИ и квантовите информационни науки са от изключително значение за американската национална сигурност. Той отбеляза по-рано този месец, че във връзка с това Белият дом ще увеличи разходите си в сектора с около 30% в американския бюджет извън отбраната.

От своя страна Министерството на енергетиката на САЩ обяви също в сряда, че ще осигури 625 милиона долара през следващите пет години за пет новосформирани центъра за изследвания на квантовата информация в опит да се изпреварят конкуриращи се страни като Китай по отношение на новите технологии.

Финансирането е част от 1,2 милиарда долара, предвидени в Закона за националната квантова инициатива през 2018 година, посочва Ройтерс.

Изследователите вярват, че квантовите компютри могат да работят милиони пъти по-бързо от днешните модерни суперкомпютри, като решават всевъзможни задачи, вариращи от картографиране на сложни молекулни структури и химически реакции до увеличаване на силата на изкуствения интелект.

"Абсолютно наложително е Съединените щати да продължат да водят света в ИИ и квантовото отношение. Ние знаем, че нашите противници по света преследват собствения си напредък в тази област", заяви Майкъл Крациос по време на пресконференция на Белия дом.

Петте изследователски хъбове се ръководят от националните лаборатории Argonne, Brookhaven, Fermi, Lawrence Berkeley и Oak Ridge. Самите хъбове се състоят от най-добрите изследователски университети, други национални лаборатории и големи технологични компании в квантовото изчислително пространство като International Business Machines Corp (IBM), Intel Corp, Microsoft Corp и квантови компютърни стартиращи компании като Rigetti & Co и ColdQuanta Inc. Участват също така италианска изследователска лаборатория и канадски университет.

Ройтерс обаче отбеляза, че липсващи в списъка са компанията-майка на Google - Alphabet Inc, считана за една от водещите фирми в квантовите изчисления, както и Honeywell International Inc, която представи през последната година своя бизнес във връзка с квантовите изчисления. Говорителят на Министерството на енергетиката отказа коментар дали тези компании са били част от предложение, което не е получило финансиране.