Съединените щати показаха на видеото полета на бомбардировач B-52H с прототип на хиперзвуковата ракета AGM-183A Advanced Rapid Response Weapon (ARRW). Тестът се състоял над военновъздушната база Едуардс в Калифорния.

Американските военни са използвали макет на ракета. Целта на изпитанието е била да провери, как то се отразява на управляемостта и аеродинамиката на самолета, носещ оръжието под крилото си. Финалния вариант на оръжието ще бъде закачено на пилони под крилата на B-52H.

AGM-183A ще прилича доста на руската хиперзвукова ракета "Кинжал". Според списание The Drive сходството ще бъде предимно във външността, защото по употреба и параметри оръжието на пентагона ще прилича на руския "Авангард".

AGM-183A е съставена от твърдогоривен ракетен ускорител, но хиперзвуковата бойна глава по същество е глайдер, който може да се справя с екстремните скорости и натоварвания, маневрирайки към целта си. Според слуховете първото американско хиперзвуково оръжие ще бъде прието на въоръжение през 2021 г.