В обръщение пред участници на онлайн конференция, посветена на въздушните и космически войски на САЩ, д-р Уил Ропър, помощник-секретар на ВВС за придобиване на нови технологии и логистика, разкри, че Америка е изпробвала нов изтребител от 6-то поколение.

"Вече изградихме и проведохме редица полети с пълномащабен прототип на изтребител от 6-то поколение", потвърди Ропър пред Defense News.

"Счупихме рекорди в това. Готови сме да построим самолет от следващо поколение по начин, който никога не се е случвал досега", допълни помощник-секретарят на щатските ВВС.

За сега няма повече информация за прототипа и дали той ще се превърне в истински кандидат за нов самолет на американските ВВС или е само технически демонстратор.

Изтребителите от 6-то поколение надграждат своите стелт способности с възможност за безпилотно управление и много по-висока скорост. Знае се, че през 2018 година Китай също е тествал самолет от 6-то поколение. Русия има планове да превърне бъдещия МиГ-41 в самолет от ново поколение, макар че той най-вероятно няма да отговаря напълно на определението.

Според анализаторите първите полети на реалните прототипи ще се състоят след средата това десетилетие, а приемането на им на въоръжение ще започне през 30-те години.

Експертите припомнят, че освен изтребител от 6-то поколение и множество атакуващи и шпионски дронове, САЩ разработват и свръх бърз безпилотен самолет, който ще лети на голяма височина и ще извършва шпионски мисии.

Поради развитието на авиационната си индустрия и овладяването на технологиите от 5-то поколение, Вашингтон най-вероятно ще спечели надпреварата в развитието на самолети от нова генерация.