САЩ са провели успешен тест на хиперзвукова ракета в средата на март, но са го запазили в тайна в продължение на две седмици, за да избегнат ескалация на напрежението с Русия, според служител на отбраната, запознат с въпроса. Ракетата е била изстреляна от бомбардировач Б-52 край западния бряг, предаде Си Ен Ен.

Служителят не даде много подробности за теста на ракетата, но отбеляза, че тя е летяла на височина над 19 км и е изминала близо 500 км., допълва БНР.

Тестът е проведен дни, след като Русия заяви, че е използвала собствена хиперзвукова ракета по време на инвазията си в Украйна, с твърдението, че е била насочена към склад за боеприпаси в Западна Украйна.

Американските служители омаловажиха значението на руската употреба на хиперзвуковата ракета "Кинжал". Министърът на отбраната Лойд Остин каза, че не трябва да се разглежда като "някакъв вид промяна в играта", след като руснаците обявиха изстрелването на ракетата.

Ракетата "Кинжал" е просто въздушна версия на руската балистична ракета с малък обсег на действие "Искандер", посочва Си Ен Ен. С други думи, това е вариация на утвърдена технология, за разлика от революцията в хиперзвуковото оръжие.

По време на изпитанието на ракетата в САЩ президентът Байдън се е подготвял за посещение на съюзниците от НАТО в Европа, включително Полша, където се срещна с външния министър и министъра на отбраната на Украйна.

САЩ внимават да не предприемат стъпки или да правят изявления, които биха могли ненужно да ескалират напрежението между Вашингтон и Москва.

В петък Вашингтон отмени теста на междуконтиненталната балистична ракета "Минътмен" III, за да избегне всякакво погрешно тълкуване от страна на Русия.