Учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) в САЩ създадоха система, която позволява принтирането на дронове и роботи. Тя може да се използва и за изработката на други видове електронни устройства, обясняват специалистите.

Новият 3D принтер носи името LaserFactory. Потребителите с такава система могат да проектират устройства с различни компоненти. Технологията е доста близка до това, което сме свикнали да виждаме като 3D принтиране. Това означава, че е необходимо скициране на даденото устройство, след което се изработват и сглобяват реални, напълно използваеми елементи.

Веднага след като LaserFactory свърши своята част от работата, малките апарати са готови за употреба. Разпространено в мрежата видео показва как дрон може успешно да лети, секунди след като е сглобен от иновативния уред.

Експертите от MIT посочват, че разработката им може да има много приложения и ползи за обществото. Най-големият и очевиден плюс на LaserFactory е способността за бързо създаване на безпилотни летателни апарати. Това би било от голямо значение при операции за търсене и спасяване на хора, както и по време на научни мисии сред дивата природата.

Изследователите планират тепърва да усъвършенстват LaserFactory. Целта им е основно подобряване на качеството и точността при сглобяване.