В Русия създадоха безпилотен летателен апарат за изследване на замърсени области. Модулната система ще може да анализира радиоактивни и химически замърсявания, което ще позволи да се използва в случай на ядрена война. Руската Военна академия на Ракетните войски със стратегическо назначение "Петър Велики" патентова разработката, предава Russia Beyond.

В патента е описан безпилотен апарат с вертикално излитане и кацане. Отбелязва се възможността му да каца и на твърда повърхност, и във вода. Конструкцията предвижда защита на тяговите винтове, която ще позволи използването му при тежки условия.

В основата на дрона лежи носещ каркас, на чиято централна ос са закрепени два херметични модула с двигатели. Тази конструкция е свързана с носещата рама, което образува аеродинамичен профил. Отгоре и отдолу безпилотният апарат има защитни мрежи, които изключват повреда на носещите винтове. Каркасът и рамата ще бъдат изпълнени от високоустойчива пластмаса с цел понижаване на масата.

Под защитната мрежа има херметичен апаратен модул с навигационна система и комплекс за събиране и анализ на информацията. Това позволява използването на дрона в гори, неголеми помещения и в планини, където има риск от сблъсъци.

Дронът може да носи до 600 г товар, което позволява поставянето на различно оборудване за мониторинг на радиоактивното и химическо замърсяване с различни датчици, в зависимост от условията.

Може да определя координатите на източника на вредни вещества и да анализира разрушението на пострадалите обекти. Оптичните датчици спомагат за търсенето на изчезнали хора при всяко време от денонощието и при всякакви атмосферни условия, пише "Лента".