След бума на турските "Байрактар" в защита на Украйна още в началото на военните действия, темата за военните дронове отново са върна в центъра на вниманието. Налага я Русия с използването на т.нар. ирански "шахиди", отдавайки им ключова роля за военната си стратегия.

Shahed (Шахид) 136 са от типа кръжащи муниции (Loitering munition). Другото име на този клас оръжия е дронове камикадзета. Наричат ги така, защото взривното вещество е част от тялото им. Те не обстрелват целта, а се взривяват директно в нея.

Първият документиран удар с дрона камикадзе Shahed (Шахид) 136 е от септември тази година. Тогава Русия използва иранските безпилотници за атака срещу пристанището в Одеса.

В началото на миналата седмица 6 "шахида" поразиха цели в Белая Церков, град на около 75 км южно от украинската столица Киев. Военните специалисти отчетоха, че при операцията тогава дроновете за пръв път прелитат стотици километри, без да бъдат забелязани от ПВО-системите и радарите на Украйна.

Shahed 136 нанесоха значителни поражения и при разгръщането на руската офанзива през вчерашния ден, с която Кремъл отвърна на атаката по Кримския мост.

Губернаторът на Николаевска област Виталий Ким дори намеси трета страна, като обяви, че дроновете са излетели от Беларус, пресекли са границата при Волинска област и са ударили по украинска територия.

Какво знаем за Shahed 136 и могат ли дроновете да променят баланса на силите?

Москва е закупила неизвестно, но най-вероятно съществено количество от иранския дрон-камикадзе Shahed (Шахид) 136, показан за пръв път през 2021 година. В Русия той е преименуван на Герань-2.

Ислямската република започва да разработва дронове още по време на войната с Ирак през 80-те години на миналия век. Техеран вижда в тях евтина и технологично достъпна алтернатива на самолетите и ракетите. Програмата за създаване на дронове търпи голямо развитие. Изолираният ирански режим успява да използва различни разузнавателни канали и своите най-добри учени, за да създаде бойни безпилотници, които са равни по възможности с американските и израелските си конкуренти.

Иран, подобно на Турция, изпреварва редица страни, включително Русия и Германия, в разработката на бойни дронове.

Едно от най-големите постижения на ислямската република е пленяването на американския стелт дрон RQ-170 през 2011 година. Това става с помощта на руската мобилна система за радиоелектронна борба 1Л222 "Автобаза".

Възможно е след това китайски специалисти да са помагали в разучаването на технологиите от пленения безпилотник. За това се предполага от бързия прогрес на бойните дронове на Пекин през последното десетилетие.

Отряди от хакери също участват активно в развитието на безпилотниците. Крайният резултат е, че днес Иран има над 20 различни модела.

Използваният от Русия Shahed 136 е проектиран да избягва противовъздушната отбрана. Това се дължи както на малките му размери, така и на някои стелт характеристики в дизайна.

Иранският дрон е делтовиден - с централен фюзелаж, преливащ в крилата. Носовата част съдържа бойната глава, както и електрониката и камерите, необходими за провеждането на прецизна атака.

Двигателят е витлов и в задната част на дрона. Дължината е 3.5 м, размахът на крилете е 2.5 м, а максималната скорост е над 185 км/ч. Може да носи 200-килограмови бойни глави.

Някои военни експерти наричат Shahed 136 копие на израелския IAI Harpy. Приликите в характеристиките и външния вид на двете машини са повече от очевидни. Израелският дрон обаче е по-малък, а експлозивът му е двойно по-слаб.

Иранският Shahed 136 е създаден да се изстрелва в ята. Това допълнително повишава успеваемостта на атаката.

От използването на Shahed 136 във войната в Украйна са минали едва няколко седмици, но резултатите му вече са спечелили нови клиенти на иранската оръжейна промишленост.

Алжир е помогнал за закупуването на неуточнена бройка от Shahed 136, предназначена за Фронта Полисарио - бунтовници в окупираната от Мароко Западна Сахара.

А Shahed 136 дори не е най-модерният ирански дрон. Според западните военни експерти номер 1 е Kaman 22. Той може да лети до 3000 километра с едно зареждане и да носи до 300 килограма въоръжение.

Kaman 22 не е дрон-камикадзе, а експертите го оприличават на американския MQ-9 Reaper. Масовото му производство е в началната си фаза и се предполага, че Kaman 22 ще се появи в арсенала на Русия, ако войната с Украйна се проточи повече от година. Според информацията Москва дори е приела свое наименование за него. Очаква се той да влезе в арсенала на руската армия под името "Орхидея".