Шефът на НАСА, Бил Нелсън, се притеснява, че Китай може да се възползва пръв от водните ресурси на Луната.

На Южния полюс на земния спътник има голямо количество воден лед. Той може да се окаже ключов са създаването на човешка колония на Луната.

"Мисля, че Съединените щати ще стигнат първи до Луната. Повече ме тревожи това, че Китай също планира да прати хора на Южния полюс, където смятаме, че има вода. Тя е важна, защото се състои от кислород и водород, а това е кислород за дишане и водород за ракетно гориво. Искаме да запазим тези потенциални резерви за международната общност и да попречим на Китай да влезе и да каже, че водата е тяхна, както направиха с островите Спратли", заявява Нелсън пред испанския вестник El País.

Директорът на НАСА обаче не уточни дали САЩ смятат активно да пречат на Пекин да се възползва от водните ресурси на Луната или смятат единствено да не позволят предявяването на по-големи от нормалното претенции.

Според някои коментатори е възможно САЩ първи да кацнат на Южния полюс и да откажат да споделят водните ресурси с Китай. Много е вероятно обаче водата на земния спътник да е достатъчна за всеки.

Въз основа на дистанционни наблюдения от радарни инструменти на борда на Chandrayaan-1 и LRO, лунните полюси имат над 600 милиарда килограма воден лед. Наскоро Китай откри, че в лунния прах също може да има минимални количества лед, които да подлежат на извличане.