Европейската космическа агенция ESA е сключила договор с компанията Milrem Robotics за редица проекти, които целят да осигурят по-голяма автономност на планетарните всъдеходи чрез използване на технологии за военни роботи, правейки ги по-малко зависими от хората, предава technews.bg.

Може да изглежда, че няма много общо между роботите, предназначени за бойното поле, и роботите за изследване на космоса. Но с нарастване на технологичните възможности и двата типа роботи изискват подобрена способност да действат без човешка намеса.

Това означава, че подобни роботи не само трябва да могат да се ориентират в терена и да изпълняват други задачи, за да постигнат целите си, но също да преоценяват задачите въз основа на променящите се условия и да планират отново своята мисия.

Като част от глобалната пътна карта на ESA, Milrem Robotics ще помогне за разработване на автоматизирана система за планиране на дълги мисии до Луната. Тя ще използва данни от дистанционно наблюдение, местни изображения, информация, събирана от сензори, и ресурси на роувъра за оценка на точките от интерес въз основа на приоритетите на мисията.

След като анализира информацията, системата ще може да добавя или премахва точките на интерес, ако е необходимо. С развитието си, системата може да се използва и за полети до Марс и астероиди около Земята през следващите две десетилетия.

Един бъдещ пример за приложение на системата е Европейският голям логистичен спускаем апарат (EL3), който включва марсоход за събиране на проби и връщането им на Земята. Марсоходът ще извършва повърхностни изследвания под наблюдението на учени на Земята, благодарение на способността си да преодолява разстояния до 300 км.