Ръководителят на американската компания SpaceX Илон Мъск предложи да се използват гигантски въздушен балон и надуваем дом за съхраняване на втората степен на ракетата-носител Falcon 9 след изстрелването й, предаде ТАСС. Той оповести това на страницата си в Туитър.

"Това вероятно ще прозвучи като безумие, но SpaceX ще се опита да върне горната степен на ракетата, използвайки гигантски балон", е написал Мъск. Той е добавил, че след това степента на ракетата ще бъде приземена в "надуваем дом".

SpaceX е основана от Илон Мъск през 2002 г. Сред разработките й е технология за връщане на първата степен на ракетата-носител Falcon 9 на Земята за повторната й употреба. Първият експеримент за връщане на първата степен на ракетата бе извършен на 29 септември 2013 г. и бе неуспешен.

Първото успешно кацане на първата степен на ракетата на земната повърхност бе на 22 декември 2015 г., а върху морска платформа - на 8 април 2016 г. Както се отбелязва на официалния сайт на SpaceX, досега не се е удало да бъде съхранена втората степен на ракетата.