“Всеки момент” може да бъдат спрени пиратските торент сайтове в България.Това каза пред Economic.bg началникът на отдел “Киберсигурност” в ГДБОП Явор Колев. Коментарът идва във връзка с публикация на TorrentFreak, озаглавена “България планира да свали топ торент сайтове, с подкрепата на САЩ”.

От думите на Явор Колев не стана ясно дали в момента се извършва конкретна специализирана акция. Той обаче напомни, че плановете за свалянето на пиратските сайтове датират от години.

Битката на българските власти за спирането на пиратските торент тракери, които позволяват безплатно сваляне на авторскоправно съдържание, тече отдавна. През 2006 г. бяха първите акции и арести на собствениците на Arena.bg, като те продължиха през 2007 г. с тези на Zamunda.net. Заведени бяха и дела, на които отне около четири години да влязат в съда.

“Миналата година българските власти извършиха няколко операции за свалянето на ключови участници в пиратската екосистема IPTV”, пише сега сайтът TorrentFreak и допълва, че усилията им не са останали незабелязани.

Американският търговски представител (USTR) по-рано премахна България от „Специалния си списък за наблюдение 301“. Тази седмица TorrentFreak е получил стенограма от последния преглед на листа. На изслушването, според изданието, е присъствал български представител, който е информирал за продължаващия напредък на страната, както и че се работи по спирането на няколко основни торент сайта с помощта на американските правоохранителни органи.

Една от пречките по свалянето на Arena и Zamunda е, че те оперират чрез сървъри извън страната.

“Полицията и ГДБОП подготвят заявки за правна помощ към САЩ, за да свалим хостинг сървърите, намиращи се в Съединените щати”, посочва българският представител, цитиран от стенограмата, до която е получил достъп TorrentFreak.