Американско списание за научна фантастика съобщи, че е забранило стотици автори, след като е получило множество истории, написани от чатботове с изкуствен интелект (ИИ), предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Нийл Кларк, главен редактор на списанието за научна фантастика и фентъзи Clarksworld, съобщи на последователите си в Туитър, че е забранил повече от 500 автори през февруари заради "машинно генерирани материали".

Преди появата на инструменти с изкуствен интелект като ChatGPT, които могат да пишат текст на свободен език и в различни стилове, списанието е забранявало едва "шепа" автори всеки месец, най-често заради плагиатство, отбелязва Кларк.

"Нашите правила гласят, че не искаме произведения, написани или подпомогнати от изкуствен интелект", казва редакторът. "Авторите, които прибягват до това, ни се надсмиват. Едно квадратче за отбелязване във формуляр няма да ги спре. Те просто лъжат", допълва той.

Кларк признава, че все още няма решение на проблема.

Възходът на тези инструменти с изкуствен интелект поражда различни опасения, особено по отношение на плагиатството и измамите на изпити.