Много от потребителите на услугата за сателитен интернет на SpaxeX, предоставяна под марката Starlink, забелязаха намаляване на скоростта на връзката през миналата година. Сега ситуацията отново се влоши - компанията реши да повиши цените в регионите, където се намират най-много потребители. В същото време цената в регионите, където има малко потребители, напротив, ще намалее.

Когато услугата Starlink се появи преди няколко години, средната скорост надхвърляше 100 Mbit/s, а закъснението на сигнала беше само малко по-голямо, отколкото при наземните широколентови мрежи. В същото време традиционният сателитен интернет, който често е единствената възможност в някои селски райони, не можеше да се похвали с подобна производителност. SpaceX вече беше увеличила цените през 2022 г., като повиши базовата абонаментна цена от 99 на 110 щ. долара. Оттогава насам скоростта на връзката също е започнала да спада - до 53 Mbps, според анализаторите на Ookla. Компанията също така е формирала "списък на чакащите" за връзка в повечето региони. Сега се знае, че абонатите в районите с ограничена честотна лента могат да очакват ново повишение на цената до 120 щ. долара на месец, докато в районите с претоварена честотна лента цената ще падне до 90 щ. долара на месец. Тези новини не вещаят нищо добро за потребителите в САЩ, където инфраструктурното натоварване на Starlink е голямо на почти цялата територия на страната.

За тези, които се нуждаят от услугата незабавно и цената не ги спира, има план Starlink RV за кемпери и ремаркета, който ви позволява да използвате сателитен интернет практически навсякъде срещу 150 щ. долара на месец (същата услуга струваше 135 преди). Ще трябва да закупите и по-скъп терминал за 599 щ. долара. Известно е, че този и други планове трябва да получат ограничение на трафика от 1 Тбайт на месец още през тази година.

SpaceX изглежда е подценила необходимостта от бърз интернет за абонатите си, като през 2020 г. ще стартира масови връзки след кратък период на бета-тестване. Спътниците Starlink Gen 2 са решението. SpaceX е получила разрешение от Федералната комисия по комуникации на САЩ да изведе в орбита още 7000 спътника. Разполагането на апаратите от второ поколение "сериозно" ще започне едва когато SpaceX е готова да изстреля ракета Starship, която може да изведе в орбита голям брой спътници едновременно. Днес компанията се подготвя за орбитален тест на Starship, който ще използва първата степен на ракетата Super Heavy. Известно е, че нейните двигатели вече са преминали общо взето успешно наземно изпитание.