Въпреки че концепцията за достъп до глобалната мрежа чрез спътник предполага известна степен на свобода от наземната инфраструктура, съществуващите досега тарифни планове на Starlink принуждаваха потребителите на мрежата да се намират на едно място. Компанията на Илон Мъск се опитва да промени ситуацията, като предложи тарифен план с роуминг по целия свят срещу абонаментна такса от 200 долара на месец.

Това съобщава The Verge, позовавайки се на информация от Starlink. Разбира се, 200 долара на месец не са единствените разходи за потребителите на услугата. Те трябва да си купят оборудване за 599 долара и ако е необходимо, да платят митата за движението му между страните. Компанията не обещава постоянно високи скорости на пренос, тъй като понякога те могат да паднат или връзката да се загуби напълно.

Географското покритие на услугата е проблематично, тъй като сателитната интернет услуга на Starlink не е достъпна във всички страни по света. Компанията все още очаква одобрение за дейността си в Индия, Пакистан и Камбоджа, докато в други страни услугата изобщо не е достъпна. Въпреки това Starlink вече е готова да предостави роуминг достъп до мрежата в Гренландия, където услугата все още не функционира официално.

По-рано компанията предлагаше план Starlink RV за собственици на кемпери и ремаркета, които използват нейното оборудване по време на пътуване, срещу 135 долара на месец.

Междувременно фиксираните клиенти имат приоритетен достъп до ресурсите на мрежата. Любителите на пътешествията могат да се възползват и от опцията за 25 долара на месец в допълнение към базовата такса от 110 долара, но покритието в този случай е ограничено до континента на престой. Морските пътешественици със Starlink могат да получат достъп до сателитната мрежа срещу 5000 долара на месец, така че новият план за 200 изглежда като разумна алтернатива.

Ако потребителят спре да ползва услугите на Starlink по време на роуминг, е възможно да се откаже от месечната такса в размер на тази сума. Съществува и нюанс по отношение на декларирането на комплекта оборудване на митницата - разрешението за използването му в приемащата страна не е гарантирано.