Свързани с Китай хакери са проникнали в електронната поща на посланика на САЩ в Пекин Никълъс Бърнс в рамките на шпионска операция, при която са компрометирани стотици хиляди индивидуални имейли на американското правителство, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Ройтерс и БТА.

Даниел Критенбринк, помощник държавен секретар за Източна Азия, също е бил хакнат в рамките на шпионската операция, разкрита по-рано този месец от Майкрософт, пише вестникът, като се позовава на източници, запознати в темата.

Запитан за информацията за пробив в имейлите на двамата дипломати, Държавният департамент отказа да даде подробности и заяви, че разследването на шпионската операция продължава.

Бърнс, Критенбринк и министърът на търговията на САЩ Джина Реймондо са единствените публично назовани жертви на шпионажа, който накара най-висшият дипломат на САЩ да отправи предупреждение към китайския си колега, посочва Ройтерс.

Миналата седмица Майкрософт съобщи, че китайски хакери са присвоили незаконно един от нейните цифрови ключове и са използвали недостатък в нейния код, за да откраднат имейли от американски правителствени агенции и други клиенти.

Компанията не отговори веднага на искане за коментар във връзка с публикацията на "Уолстрийт джърнъл".

Посолството на Китай във Вашингтон също не отговори веднага на искане за коментар, но министерството на външните работи нарече по-рано обвиненията "дезинформация", посочва Ройтерс.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО