Видео показва как мълния удря лунната ракета SLS на НАСА. От косическата агенция обаче разкриват, че светкавицата не е ударила ракетата, а една от кулите до нея.

НАСА не е открила проблеми след проверка на ракетата и всичките й системи.

Вижте SLS на ракетната площадка "Кейп Канаверал" >> >> >>

SLS е на финалната права преди първото си изстрелване в космоса. Към днешна дата НАСА провежда последните тестове на ракетата.

В първата си мисия, наречена "Артемида 1", ракетата ще направи безпилотен полет до Луната, като тества всичките си системи. С нея ще лети и новият космически кораб "Орион".

В основата на SLS стоят двигателите RS-25 на американската совалка и помощните ускорители, създадени за нея. Температурите, при които функционират агрегатите са екстремни и варират от −253 °C до 3300 °C. Дизайнът им обаче е разработен още през 60-те години на миналия век. Първата степен ще има 4 от тези двигатели, а цялата ракета ще е висока около 100 метра. Горивото ще е течен водород и течен кислород. Бaзoвaтa вepcия нa ЅLЅ щe извeждa в ниcĸa opбитa 70 тoнa тoвap, a пo-мoщният вapиaнт щe извeждa 130 тoнa.

Orion пък е просторен космически кораб, който може да остава в открития космос за по-дълъг период от време, тъй като разполага с по-способни животоподдържащи системи. Максималният брой астронавти е 6, но до мисията към Луната най-вероятно ще бъдат изпратени 4-ма астронавти.

"Артемида 1" трябва да стартира към Луната това лято.