Тайконавтите тестваха една от роботизираните механичните ръце, с които е оборудвана китайската орбитална станция, съобщава Китайската национална телевизия, цитирана от ТАСС и БТА.

Предстои да излязат в открития космос за дейности, планирани по новоизграждащата се станция.

Тайконавтите се чувстват добре и се готвят да изпълняват поставените им задачи. Самата станция, както се уточнява в информацията, функционира нормално. Механичната ръка на изследователския модул "Вънтян", изведен в орбита на 24 юли, може да се справи с товари с тегло до 3 тона. Манипулаторът позволява да бъдат извършвани по-детайлни и сложни операции от аналога на базовата единица "Тянхъ", която може да движи до 25 тона.

Очаква се Китай да изпрати научния модул "Мънтян" в орбита през октомври. Той ще се използва предимно за микрогравитационни и хидрофизични проекти.

Китайската станция се намира на надморска височина около 400 км и ще продължи повече от десет години. Предназначена е за трима души или до шест за кратко време при смяна на екипажа.

Масата на Т-образния комплекс, който има три докинг възела и шлюз за достъп до космоса, е 66 тона, обемът на отделенията достига 110 кубически метра. Очаква се станцията да заработи нормално до края на 2022 г. и да бъде достъпна за международни проекти, както обещават китайските власти. Тя е планирана за обитаване от трима души, като може да поеме за кратък период шестима, при ротациите на екипажите.