Technovation 2022 – технологичната конференция на „Мениджър“ за идеи и решения | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Technovation 2022 – технологичната конференция на „Мениджър“ за идеи и решения 4

Technovation 2022 – технологичната конференция на „Мениджър“ за идеи и решения

Дигитална Европа, умният град, блокчейн и бъдещето на данните

0 481

Втори български еднорог ще бъде създаден до края на годината. Това обяви Иван Василев, заместник-председател на Българската стартъп асоциация BESCO, по време на панел DIGITAL EUROPE на първия технологичен форум Technovation 2022, който списание "Мениджър" проведе на 19-ти май.

"Успешните технологични компании са пример за младото поколение. Това е моята лична мисия, като министър на иновациите и растежа", заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който откри форума. Следващите програми, които ще се финансират извън Плана за възстановяване, ще бъдат фокусирани от една страна към стимулиране на конкурентоспособност и подпомагане на иновативни фирми с дялово участие. Другото направление е за връзка между наука, иновации и бизнес.

DIGITAL EUROPE се ангажира да помогне киберсигурността - от критични инфраструктури до потребителски устройства. Това подчерта в приветствието си към форума Томас Скордас, заместник-генерален директор на Генерална дирекция "Свързаност" (CNECT) към Европейската комисия и директор на дирекция "Цифрови постижения и научна инфраструктура".По думите му новата геополитическа ситуация показа, че киберзаплахите представляват сериозно препятствие пред Европа. Около 74% от бизнеса в света е в риск да бъде атакуван. Само една трета от фирмите в общността разполагат със стратегия за киберсигурност. Такава глобална заплаха изисква координиран глобален отговор, категоричен е Скордас.

Ключовото послание на DIGITAL EUROPE е The future is Quantum, подчерта доц. Лъчезар Георгиев, представител на България в Борда на инициативата на Европейската комисия EuroQCI и ръководител на Център за компетентност QUASAR към Институт по роботика на Българска академия на науките. Крайната цел на проекта QUASAR е да изгради една пилотна информационна мрежа до 2027 г., в която ще се събира и обработва предимно информация за критичната инфраструктура на България - язовири, граници, предсказване на бедствия и аварии.

Портфейлът на Програма "Цифрова Европа" е значителен и възлиза на 7,588 млрд. евро, съобщи Ели Канева, експерт в дирекция "Информационни технологии", Министерство на транспорта и съобщенията. Подкрепата ще бъде насочена към пет области: високопроизводителни изчислителни технологии; изкуствен интелект; киберсигурност и доверие; задълбочени цифрови умения; внедряване, използване по най-добрия начин на цифровия капацитет и оперативна съвместимост.

Според заместник-председателя на BESCO, Иван Василев трансформацията към индустрия с висока добавена стойност се обуславя от три фактора: достъп до капитал; талант - ключовият компонент за икономиката на бъдещето; облекчаване на правилата - най-вече чрез промени в Търговския закон.

"Напоследък се говори много за дигитализацията и автоматизацията на бизнес процесите, но трансформацията трябва да е съпроводена с иновации", категоричен е Александър Николов, изпълнителен директор на Kyndryl България. Според него всеки процес може да бъде адаптиран или частично дигитализиран, но е важна иновацията. Бизнесът е дефинирал приоритетите си, готов е да инвестира и търси точните партньори, смята мениджърът на Kyndryl България. Голямото предизвикателство в настоящия момент са хакерските атаки и пробивите в компаниите, които налагат по-големи инвестиции в IT инфраструктурата на компаниите.

Истински умни и устойчиви градове в България - постижими ли са и кои са необходимите технологии? С отговори на този въпрос от страна на модератора Митко Карушков, технологичен адвокат от ITechLaw Association, започна дебатът в панел "А new smarter world".

Повече от всякога ще се нуждаем от умни градове, които представляват екосистема от администрация, хора и бизнес, които работят чрез иновации в полза на обществото, коментира Лъчезар Лозанов, Country Manager на Tek Experts Bulgaria. Интелигентният град използва рамка от информационни и комуникационни технологии, за да създаде, внедри и насърчи практики за развитие, справящи се с градските предизвикателства.

Преди да създадем един умен град, трябва да помислим как да създадем умни домакински уреди, според Ивайло Рашев, изпълнителен директор на "Бош Домакински уреди България". Те имат за цел да улеснят ежедневието, за да се фокусират потребителите им върху важните неща. Всеки от нас иска да живее в умен град - лесен транспорт, чиста среда. В началото сме на неизбежен преход, категоричен бе той. "Умен град" е този, който използва интелигентни и мрежови технологии, които са в подкрепа на ежедневието, сподели Рашев.

Близо 80% от енергията в Европа се консумира именно в градовете и точно за това интелигентното им управление е от голяма важност. "Първата стъпка за енергийна ефективност е мониторинг на консумацията", смята Димитър Стоянов, Solution Engineer в "Алтерко.

Работещите от вкъщи хора искат работният им ден да приключи успешно, но имат нужда и от физическа връзка, сподели Динко Манолов, Head of Software Engineering в Modis Bulgaria. Стремим се да имат баланс между това, за да могат хората в компанията ни да са най-удовлетворени. Работодателят трябва да промени очакванията си към служителите, тъй като с phygital модел на работа отношенията между хората стават все по-важни и деликатни, бяха неговите изводи.

"Умните" системи работят само, ако гражданите са "умни" в използването им, сподели Лъчезар Лозанов. На практика това може да означава разработване на приложения, които предоставят навременна, подходяща информация, позволяваща на хората да адаптират поведението си в града. Около тази теза се обединиха участниците в дебата във втория панел на Technovation 2022.

Важното при блокчейн е, че гарантира вярност и сигурност на данните. Това стана ясно в началото на дискусията на третия панел "Blocks of chain disrupting businesses". Разговорът беше модериран от Владислав Драмалиев, директор на фондация Битхоуп и основател на Sofia Crypto Meetup.

Икономиката еволюира стимулирана от технологиите, категорична е Деяна Недева, директор "Връзки с инвеститорите" във фонда за рисков капитал Blockchain Valley Ventures. Третата икономика на бъдещето ще е протоколната, при която ролите са тотално разменени и водещи са потребителите на тези данни, чийто фундамент са блокчейн технологиите", прогнозира Недева.

Основната характеристика на блокчейна е сигурната технология и това ще обуславя растежа ѝ в бъдеще. "Световните разходи за блокчейн технология ще нарастват", обяви мениджърът от Blockchain Valley Ventures.

Блокчейн е привлекателен , защото създава възможности за ликвидност. Отваря се един нов бизнес сегмент, ориентиран към банки, финанси, застраховане, капиталови пазари, недвижими имоти и веригата на доставки. Сферите на употреба са неограничени, заради сигурността и доверието, посочва Ясен Янков, вицепрезидент Product Development в Nexo.

"Те са най-предпочитаната алтернатива във финансовия свят, защото предлагат прозрачност и възможност за лесен одит на цялата система", уточнява той. Мнението му споделя и Благовест Белев, основател на Blockchain.bg. "Тези мрежи имат най-голям стимул да се развиват и да останат сигурни и устойчиви в отворена среда. Основната функция на тези системи е свързана с финансовия свят", допълни Белев.

Според Емилиян Енев, изпълнителен директор и съосновател на ReCheck, самата сигурност, свързана с технологията, проследяемостта, прозрачността и защитата на данните и невъзможността те да бъдат манипулирани правят блокчейн привлекателен за бизнеса. "Другият аспект с огромен потенциал е свързан с автоматизацията, която се постига от смарт контрактите, възможността да се регистрира актив и след това да се управлява, да се вижда историята на продукта", казва специалистът.

Валентин Алексиев, Blockchain dApps architect в Quanterall сподели, че новият хит в крипто света - NFT-тата, които са един своеобразен сертификат за собственост и дават право на достъп, позволяват регистрацията на имоти, коли, дори бумът им стартира с изкуство. Причината за това е, че липсват регулации за връзка между физическия и дигитален свят. Хората в блокчейн индустрията се опитват да дигитализират всичко и да го автоматизират - когато се появят мостове между блокчейн и физическия свят, ще се отприщи използването на тези сертификати и за физически активи. Владислав Драмалиев поясни, че подобни мостове вече се строят в много държави, но с различна скорост.

Валентин Алексиев допълни, че в момента се строи инфраструктурата на дигиталните активи. В един момент ще се озовем в един блокчейн свят, който вече е построен и закъснелите да се включат ще трябва да ползват вече изградени услуги. Предприелите по-рано инициативи ще могат да бъдат част от "строителите". Ясен Янков подчерта, че блокчейн технологията ще става все по-често използвана, защото е лесно да покажеш доверие, давайки възможност за одит на цялата система - ключов елемент, когато става дума за пари.

В края на дискусията се наложиха като изводи следните предимства на блокчейна: сигурност; точност на веригата; прозрачност; намаляване на разходите; децентрализация; ефективност на транзакциите.

Човешката цивилизация ще генерира 175 зетабайта данни или на 1 милиард терабайта информация до 2025 г. Как тази информация да бъде съхранена и използвана ефективно - отговорите на този въпрос търсеха панелистите в четвъртия дискусионен панел - "Dataverse".

"Светът е цифров. Ако някой говори за дигитална трансформация, то той е закъснял. Всичко е цифрово - снимки, данни, пари. Смело мога да кажа, че данните и тяхното опазване са петата човешка нужда", изтъкна Иван Дудин, регионален директор "Продажби", Акронис.

"Бизнесът бърза да се дигитализира, но не мисли как оптимално да използва данните и как те могат да бъдат полезни", е впечатлението на Красимир Кръстев, основател и управител на RPA Consulting. "Растежът е налице, има предлагане, но използването на данни е труден процес", допълва Драгомир Николов, старши директор развойна дейност във VMware - CPBU. "Трябва да сменим фокуса си от machine learning. Колкото и да е популярно машинното обучение, 90% от работата е подготовката на данните. Проблемът е не толкова тяхното количество, а тяхното качество и класифициране".

Според участниците в четвъртия панел киберсигурността е голямото предизвикателство пред бизнеса сега. "Компании или бизнеси, които са преживели сериозна кибер атака, са извън бизнеса само след година. Дори рано или късно да успеят да възстановят сървъра, цялата им дейност е под риск и това може да доведе до излизане от пазара", посочва Боян Янчев, Chief Technology Officer, Lirex.

Отговорът според специалистите е Zero trust cybersecurity - рамка за сигурност, която изисква всички потребители, независимо дали са в или извън мрежата на организацията, да бъдат удостоверени, оторизирани и непрекъснато валидирани, преди да получат достъп до информация. Приемането ѝ се ускори, като отговор на нарастването на мобилните и отдалечени работни места по време на пандемията и внедряването на облачните услуги.

"Решение има. Задължително трябва да се предприемат мерки за защита на данните. Помислете само колко от вас ползват защита в мобилните си устройства, където се съхраняват всички лични данни. Архивирайте и защитавайте", призова аудиторията Иван Дудин.

Накрая модераторът Борис Гончаров, Chief Strategy Officer на AMATAS, обобщи дебата така: "Имаме данни, имаме идеи и трябва да ги защитаваме".

Dir.bg е медиен партньор на събитието.

Technovation 2022 – технологичната конференция на „Мениджър“ за идеи и решения 4

Technovation 2022 – технологичната конференция на „Мениджър“ за идеи и решения

Дигитална Европа, умният град, блокчейн и бъдещето на данните

0 481

Втори български еднорог ще бъде създаден до края на годината. Това обяви Иван Василев, заместник-председател на Българската стартъп асоциация BESCO, по време на панел DIGITAL EUROPE на първия технологичен форум Technovation 2022, който списание "Мениджър" проведе на 19-ти май.

"Успешните технологични компании са пример за младото поколение. Това е моята лична мисия, като министър на иновациите и растежа", заяви министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който откри форума. Следващите програми, които ще се финансират извън Плана за възстановяване, ще бъдат фокусирани от една страна към стимулиране на конкурентоспособност и подпомагане на иновативни фирми с дялово участие. Другото направление е за връзка между наука, иновации и бизнес.

DIGITAL EUROPE се ангажира да помогне киберсигурността - от критични инфраструктури до потребителски устройства. Това подчерта в приветствието си към форума Томас Скордас, заместник-генерален директор на Генерална дирекция "Свързаност" (CNECT) към Европейската комисия и директор на дирекция "Цифрови постижения и научна инфраструктура".По думите му новата геополитическа ситуация показа, че киберзаплахите представляват сериозно препятствие пред Европа. Около 74% от бизнеса в света е в риск да бъде атакуван. Само една трета от фирмите в общността разполагат със стратегия за киберсигурност. Такава глобална заплаха изисква координиран глобален отговор, категоричен е Скордас.

Ключовото послание на DIGITAL EUROPE е The future is Quantum, подчерта доц. Лъчезар Георгиев, представител на България в Борда на инициативата на Европейската комисия EuroQCI и ръководител на Център за компетентност QUASAR към Институт по роботика на Българска академия на науките. Крайната цел на проекта QUASAR е да изгради една пилотна информационна мрежа до 2027 г., в която ще се събира и обработва предимно информация за критичната инфраструктура на България - язовири, граници, предсказване на бедствия и аварии.

Портфейлът на Програма "Цифрова Европа" е значителен и възлиза на 7,588 млрд. евро, съобщи Ели Канева, експерт в дирекция "Информационни технологии", Министерство на транспорта и съобщенията. Подкрепата ще бъде насочена към пет области: високопроизводителни изчислителни технологии; изкуствен интелект; киберсигурност и доверие; задълбочени цифрови умения; внедряване, използване по най-добрия начин на цифровия капацитет и оперативна съвместимост.

Според заместник-председателя на BESCO, Иван Василев трансформацията към индустрия с висока добавена стойност се обуславя от три фактора: достъп до капитал; талант - ключовият компонент за икономиката на бъдещето; облекчаване на правилата - най-вече чрез промени в Търговския закон.

"Напоследък се говори много за дигитализацията и автоматизацията на бизнес процесите, но трансформацията трябва да е съпроводена с иновации", категоричен е Александър Николов, изпълнителен директор на Kyndryl България. Според него всеки процес може да бъде адаптиран или частично дигитализиран, но е важна иновацията. Бизнесът е дефинирал приоритетите си, готов е да инвестира и търси точните партньори, смята мениджърът на Kyndryl България. Голямото предизвикателство в настоящия момент са хакерските атаки и пробивите в компаниите, които налагат по-големи инвестиции в IT инфраструктурата на компаниите.

Истински умни и устойчиви градове в България - постижими ли са и кои са необходимите технологии? С отговори на този въпрос от страна на модератора Митко Карушков, технологичен адвокат от ITechLaw Association, започна дебатът в панел "А new smarter world".

Повече от всякога ще се нуждаем от умни градове, които представляват екосистема от администрация, хора и бизнес, които работят чрез иновации в полза на обществото, коментира Лъчезар Лозанов, Country Manager на Tek Experts Bulgaria. Интелигентният град използва рамка от информационни и комуникационни технологии, за да създаде, внедри и насърчи практики за развитие, справящи се с градските предизвикателства.

Преди да създадем един умен град, трябва да помислим как да създадем умни домакински уреди, според Ивайло Рашев, изпълнителен директор на "Бош Домакински уреди България". Те имат за цел да улеснят ежедневието, за да се фокусират потребителите им върху важните неща. Всеки от нас иска да живее в умен град - лесен транспорт, чиста среда. В началото сме на неизбежен преход, категоричен бе той. "Умен град" е този, който използва интелигентни и мрежови технологии, които са в подкрепа на ежедневието, сподели Рашев.

Близо 80% от енергията в Европа се консумира именно в градовете и точно за това интелигентното им управление е от голяма важност. "Първата стъпка за енергийна ефективност е мониторинг на консумацията", смята Димитър Стоянов, Solution Engineer в "Алтерко.

Работещите от вкъщи хора искат работният им ден да приключи успешно, но имат нужда и от физическа връзка, сподели Динко Манолов, Head of Software Engineering в Modis Bulgaria. Стремим се да имат баланс между това, за да могат хората в компанията ни да са най-удовлетворени. Работодателят трябва да промени очакванията си към служителите, тъй като с phygital модел на работа отношенията между хората стават все по-важни и деликатни, бяха неговите изводи.

"Умните" системи работят само, ако гражданите са "умни" в използването им, сподели Лъчезар Лозанов. На практика това може да означава разработване на приложения, които предоставят навременна, подходяща информация, позволяваща на хората да адаптират поведението си в града. Около тази теза се обединиха участниците в дебата във втория панел на Technovation 2022.

Важното при блокчейн е, че гарантира вярност и сигурност на данните. Това стана ясно в началото на дискусията на третия панел "Blocks of chain disrupting businesses". Разговорът беше модериран от Владислав Драмалиев, директор на фондация Битхоуп и основател на Sofia Crypto Meetup.

Икономиката еволюира стимулирана от технологиите, категорична е Деяна Недева, директор "Връзки с инвеститорите" във фонда за рисков капитал Blockchain Valley Ventures. Третата икономика на бъдещето ще е протоколната, при която ролите са тотално разменени и водещи са потребителите на тези данни, чийто фундамент са блокчейн технологиите", прогнозира Недева.

Основната характеристика на блокчейна е сигурната технология и това ще обуславя растежа ѝ в бъдеще. "Световните разходи за блокчейн технология ще нарастват", обяви мениджърът от Blockchain Valley Ventures.

Блокчейн е привлекателен , защото създава възможности за ликвидност. Отваря се един нов бизнес сегмент, ориентиран към банки, финанси, застраховане, капиталови пазари, недвижими имоти и веригата на доставки. Сферите на употреба са неограничени, заради сигурността и доверието, посочва Ясен Янков, вицепрезидент Product Development в Nexo.

"Те са най-предпочитаната алтернатива във финансовия свят, защото предлагат прозрачност и възможност за лесен одит на цялата система", уточнява той. Мнението му споделя и Благовест Белев, основател на Blockchain.bg. "Тези мрежи имат най-голям стимул да се развиват и да останат сигурни и устойчиви в отворена среда. Основната функция на тези системи е свързана с финансовия свят", допълни Белев.

Според Емилиян Енев, изпълнителен директор и съосновател на ReCheck, самата сигурност, свързана с технологията, проследяемостта, прозрачността и защитата на данните и невъзможността те да бъдат манипулирани правят блокчейн привлекателен за бизнеса. "Другият аспект с огромен потенциал е свързан с автоматизацията, която се постига от смарт контрактите, възможността да се регистрира актив и след това да се управлява, да се вижда историята на продукта", казва специалистът.

Валентин Алексиев, Blockchain dApps architect в Quanterall сподели, че новият хит в крипто света - NFT-тата, които са един своеобразен сертификат за собственост и дават право на достъп, позволяват регистрацията на имоти, коли, дори бумът им стартира с изкуство. Причината за това е, че липсват регулации за връзка между физическия и дигитален свят. Хората в блокчейн индустрията се опитват да дигитализират всичко и да го автоматизират - когато се появят мостове между блокчейн и физическия свят, ще се отприщи използването на тези сертификати и за физически активи. Владислав Драмалиев поясни, че подобни мостове вече се строят в много държави, но с различна скорост.

Валентин Алексиев допълни, че в момента се строи инфраструктурата на дигиталните активи. В един момент ще се озовем в един блокчейн свят, който вече е построен и закъснелите да се включат ще трябва да ползват вече изградени услуги. Предприелите по-рано инициативи ще могат да бъдат част от "строителите". Ясен Янков подчерта, че блокчейн технологията ще става все по-често използвана, защото е лесно да покажеш доверие, давайки възможност за одит на цялата система - ключов елемент, когато става дума за пари.

В края на дискусията се наложиха като изводи следните предимства на блокчейна: сигурност; точност на веригата; прозрачност; намаляване на разходите; децентрализация; ефективност на транзакциите.

Човешката цивилизация ще генерира 175 зетабайта данни или на 1 милиард терабайта информация до 2025 г. Как тази информация да бъде съхранена и използвана ефективно - отговорите на този въпрос търсеха панелистите в четвъртия дискусионен панел - "Dataverse".

"Светът е цифров. Ако някой говори за дигитална трансформация, то той е закъснял. Всичко е цифрово - снимки, данни, пари. Смело мога да кажа, че данните и тяхното опазване са петата човешка нужда", изтъкна Иван Дудин, регионален директор "Продажби", Акронис.

"Бизнесът бърза да се дигитализира, но не мисли как оптимално да използва данните и как те могат да бъдат полезни", е впечатлението на Красимир Кръстев, основател и управител на RPA Consulting. "Растежът е налице, има предлагане, но използването на данни е труден процес", допълва Драгомир Николов, старши директор развойна дейност във VMware - CPBU. "Трябва да сменим фокуса си от machine learning. Колкото и да е популярно машинното обучение, 90% от работата е подготовката на данните. Проблемът е не толкова тяхното количество, а тяхното качество и класифициране".

Според участниците в четвъртия панел киберсигурността е голямото предизвикателство пред бизнеса сега. "Компании или бизнеси, които са преживели сериозна кибер атака, са извън бизнеса само след година. Дори рано или късно да успеят да възстановят сървъра, цялата им дейност е под риск и това може да доведе до излизане от пазара", посочва Боян Янчев, Chief Technology Officer, Lirex.

Отговорът според специалистите е Zero trust cybersecurity - рамка за сигурност, която изисква всички потребители, независимо дали са в или извън мрежата на организацията, да бъдат удостоверени, оторизирани и непрекъснато валидирани, преди да получат достъп до информация. Приемането ѝ се ускори, като отговор на нарастването на мобилните и отдалечени работни места по време на пандемията и внедряването на облачните услуги.

"Решение има. Задължително трябва да се предприемат мерки за защита на данните. Помислете само колко от вас ползват защита в мобилните си устройства, където се съхраняват всички лични данни. Архивирайте и защитавайте", призова аудиторията Иван Дудин.

Накрая модераторът Борис Гончаров, Chief Strategy Officer на AMATAS, обобщи дебата така: "Имаме данни, имаме идеи и трябва да ги защитаваме".

Dir.bg е медиен партньор на събитието.