"Опера" -преди 60 години това е мечтата на хиляди българи. Не, мечтата им не е била да слушат Мария Калас или Борис Христов. "Опера" е първият телевизор, който влиза в българските домове в началото и средата на 60-те години на XX век.

През това първо десетилетие, магията на синия екран още не е завладяла обществото, защото обхватът на единствената телевизия у нас - БНТ, е твърде ограничен, а да притежаваш телевизор е лукс, който не всички домакинства могат да си позволят.

Семействата, сдобили се с така бленувания апарат, моментално се превръщат в център на социалния живот в блока, квартала и дори селото.

Снимка: kn34pc.com

"Появата на телевизор в близкия приятелски, роднински или съседски кръг беше огромно събитие. Малки и големи се събирахме в къщата на късметлията, където на видно място бе сложен лелеяният телевизор. За децата нямаше място на столове и легла, затова гледахме омагьосани в малката дървена кутия от пода", разказва майка ми, чийто първи досег с телевизията е бил точно през 60-те години на миналия век.

Такива са и спомените на повечето нейни връстници, за които телевизията е била преживяване, по което дори е можело да си свериш часовника.

"В нашия малък град, когато децата изчезнеха от улиците - значи е часът, в който започват детските предавания. Ако мъжете ги няма -значи е започнал мач, а ако няма никой - сериалът или новините", разказва карловката Пенка Иванова.

А сериалът е "На всеки километър", чиято премиера е през август 1969 година. Писателят Христо Карастоянов се връща към този момент с думите: "За улиците не знам, защото през 69-а бях в казармата, но мога да свидетелствам: и казармата опустяваше! Да ни бяха нападнали по това време империалистите, само щяхме да им изшъткаме да пазят тишина".

След 1975 г. телевизорът става абсолютно необходима част от обзавеждането на дома, която дава самочувствието на съвремие и модерност. Въпреки че често проблемите с картината и звука водят до ситуации, които за сегашните тийнейджъри сигурно звучат като нелепа измислица.

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

"Когато се загубеше звукът, тате биеше един шамар на "Опера"-та и звукът тръгваше. При липсата на картина тя се появяваше с юмрук по горната част", разказва димитровградчанинът Никола Николов.

По това време в някои домове черно-бялата картина се изпъстря с цветове. Появяват се цветните телевизори. Разбира се, те са още по-голяма екзотика от черно-белите си събратя.

"Знаех, че вече има цветна телевизия, но семейството ми успя да купи цветен телевизор някъде след 1976 г. Те бяха скъпи, а и ги нямаше. Трябваше да чакаш ред по списък, за да можеш да си купиш", споделя софиянецът Димитър Димитров.

Пет години по-късно на пазара ще се появи първият български цветен телевизор - София`81 - разработка на колектив от Института по радиоелектронна техника и Държавния-научно-производствен комбинат по далекосъобщителна техника в София. При това моделът се предлага и с още една екстра - дистанционно, което ще даде почивка на много деца, които играят до момента тази роля. Едва ли има човек, чието детство да е минало през този период, който да не си спомня как често е тичал от и до телевизора, за да смени програмата или да усили/намали звука.

Абсолютният "лукс" за 80-те години на миналия век обаче бе видеокасетофонът. В домовете на обикновения българин това "чудо на техниката" се появява първо в семействата на международните шофьори и на тези, които имаха достъп до валута и "Кореком".

Снимка: iStock by Getty Images/Guliver Photos

"Тогава достъп до видеомагнетофони имаха крайно ограничен брой хора, апаратите се продаваха в "Кореком" и струваха страшно много пари. Времето на VHS-касетите, особено в началото, беше изпълнено с някаква тръпка, с романтика, с докосване до забраненото. Аз нямах видео, бяха недостъпно скъпи. Носех един ролков магнетофон, с който записвах звука от филма в единия канал, а в другия с микрофон правех коментар, описвах какво се случва на екрана", споделя гласът-легенда Васил Кожухаров, който озвучи стотици култови филми през 80 и 90-те години, които се разпространяваха на VHS-видеокасети.

Видеокасетофоните внасят още едно удобство в ежедневието на българина през 80-те - възможността да се запише предаване или филм от телевизора. Стига, разбира се, да е купен апарат с тази функция. Не всички видеокасетофони бяха записващи. А пък следенето на програмата ставаше само по един начин - като си купиш вестник.

За едно обаче всички са съгласни - появата на интернет е вододелът в историята на телевизията. Мрежата предоставя нови възможности на потребителите, като телевизията става все по-интерактивна и забавна. Звукът и картината стават все по-добри, а зрителят вече не е роб на времевия ритъм, който му задават телевизиите с техните програмни схеми. Дигитализацията и Интернет му позволяват да гледа пропуснати любими предавания, когато иска, но еволюцията продължава - вече има интерактивна телевизия от ново поколение от VIVACOM!

Снимка: Vivacom

Всеки потребител ще открие, че с новия интерфейс е в състояние измежду продуктите на достъпните му канали да сглоби своя идеален телевизионен профил - индивидуален, неповторим, съобразен с личните му нужди и вкусове.

Нещо повече - създаването на отделен профил за всеки член на семейството позволява препоръчването на подходящото съдържение според интересите. В профила на детето може да се появят детски филмчета, при майката пък филми или кулинарни предавания, а при бащата - любимия спорт. Изборът зависи от това, какво най-често гледат.

Снимка: Vivacom

А за всички, които искат да се наслаждават на функционалностите на интерактивната телевизия независимо къде в България се намират, VIVACOM създаде нова услуга - IPTV мобилност, която дава възможност да гледат любимите си предавания и филми и извън дома, като вземат със себе си своя приемник.

Единственото условие е до мястото да има интернет свързаност, която не е необходимо да се предоставя от VIVACOM.

Свързването става лесно, чрез включване на LAN кабела за интернет към IPTV приемника и достъпът до над 90 от най-предпочитаните и вълнуващи канала е осигурен, а интерактивните функции за гледане на минали предавания, спиране на пауза и превъртане са налични за определени канали.

Снимка: Виваком