При равни други условия телевизорите с по-висока разделителна способност обикновено консумират повече електроенергия. Новите модели с 8K резолюция може да се сблъскат с трудности, свързани с новите регулаторни инициативи в Европейския съюз (ЕС).

От 1 март 2023 г. новите модели ще трябва да отговарят на по-строги разпоредби на ЕС относно максималното потребление на енергия. Известно е, че Съюзът вече промени енергийното етикетиране през март миналата година, което доведе до понижаване на рейтинга на много модели телевизори до най-ниския клас G. Съобщава се, че от март следващата година изискванията за максимална консумация на енергия ще бъдат допълнително затегнати.

Представители на Samsung заявиха пред репортери, че вярват, че телевизорите с резолюция 8K ще могат да се съобразят с новите правила, въпреки че това няма да е лесно. Във всеки случай в краткосрочен план производителите на такива модели ще трябва да намерят нови решения, за да се съобразят с европейските закони.

Заради новите разпоредби март 2023 г. ще бъде труден момент за пазара на 8K телевизори, ако нищо не се промени. Асоциацията с нестопанска цел 8K съобщи, че през този месец ще влязат в сила нови разпоредби за потреблението на енергия, като ограниченията за 8K телевизорите и MicroLED дисплеите ще бъдат толкова ниски, че почти никое устройство няма да отговаря на стандартите.

Според асоциацията в момента е разрешено OLED телевизорите (LED, QLED, MiniLED) да консумират малко повече енергия от LCD, докато MicroLED моделите и всички видове 8K телевизори са изключени от ограниченията. От 1 март обаче вече няма да има изключения за 8K и т.нар. индекс на енергийна ефективност не трябва да надвишава определените стойности.

Съдейки по етикетите на вече съществуващите 8K телевизори, те вече са в енергиен клас G и докато стандартните 4K LCD дисплеи вероятно ще преминат проверката без ограничения, 8K моделите други нови 4K варианти може и да не преминат ситото на изискванията.