Илон Мъск обяви плановете на Tesla да пусне на пазара двукрак робот с изкуствен интелект. Дата е насрочена за 2023 година, а роботът е наречен Optimus.

Амбициозният милиардер (със склонност към поставяне на нереалистични цели) потвърди плановете си да представи работещо доказателство за концепцията за Optimus. До този момент Tesla не е представила работещ прототип на своя двукрак робот.

Вижте как изглежда роботът на Tesla >> >> >>

Мъск разкрива, че прототипът ще се появи преди края на тази година.

"Към края на 2023 година, Optimus ще е готов за умерено серийно производство", казва най-богатият човек на планетата пред германския Welt am Sonntag.

Изглежда, че Tesla е в процес на ребрандиране като ИИ компания на първо място, а на второ - като производител на автомобили.

Това се потвърждава от Мъск, по думите на който системата за самоуправление и роботът са приоритет на Tesla пред нови модели електромобили.

"Ако се замислите какво правим в момента с колите, Tesla може би е най-голямата компания за роботика в света, защото нашите коли са като полуразумни роботи на колела. Пример за това са технологията ни за автономно шофиране, която ще продължи да се развива, суперкомпютърът Dojo и всички невронни мрежи, така добре познаващи света около себе си", заяви Мъск в края на миналата година.

Роботът Optimus трябва да бъде приятелски настроен и да се ориентира в "свят, създаден за хората", стана ясно още от думите на милиардера. Машината ще тежи цели 125 килограма и ще може да ходи с около 8 км в час. Лицето ѝ ще представлява екран, който показва важна информация.

Впрочем, Tesla не е единственият автомобилен производител, който създава хуманоид. Роботът Asimo на Honda съществува от десетилетия и е изключително напреднал. Toyota и GM също имат свои собствени роботи.