ЦРУ и останалите 17 разузнавателни агенции на САЩ ще се сдобият със собствен изкуствен интелект. Алгоритъмът ще им помогне да "пресяват" огромното количество информация при работата по дадена мисия или цел, съобщава Bloomberg.

Централната разузнавателна агенция се готви да пусне функция, подобна на ChatGPT. Ботът ще дава на агентите по-бърз и лесен достъп до публична информация.

"Минахме от вестници и радио, към вестници и телевизия, към вестници и кабелна телевизия, до интернет медии, до големи данни, като преходът продължава", казва Ранди Никсън от ЦРУ, шеф на поделението за изкуствен интелект на агенцията.

"Изкуственият интелект ще ни помогне да открием точната игла от купчината с игли", допълва Никсън.

Интерфейсът на чатбота ще позволи на агентите да извличат ценна информация, просто като задават въпроси на алгоритъма.

Интересът на общо 18-те разузнавателни агенции на САЩ към AI е доста стар. Преди повече от 10 години NSA спонсорира научен проект, който трябваше да развие машинното самообучение. Анализът на големи масиви от данни също отдавна е в плановете на агенциите за AI.

Едва от скоро обаче те искат да могат да се възползват от иновациите на генеративния изкуствен интелект и новото поколение чатботове.

През май директорът на NSA Гилбърт Ерера каза пред Bloomberg, че разузнавателната общност все още се опитва да "намери начин да се възползва от големите езикови модели".

Един от проблемите през разузнавачите е огромното количество информация, до която могат да имат достъп. Това затрупва анализаторите с тонове от данни, и спъва работата им.

"Анализаторите ще работят както никога досега, защото AI ще подава правилната информация, ще обобщава и групира нещата заедно", разказва Никсън.

"Машината не само ще дава ценни отговори, докато си чатите с нея, но и ще посочва източникът на тази информация", завършва Никсън.

Навлизането на изкуствения интелект в разузнавателните агенции на САЩ е реакция на планът на Китай да се превърне в световен AI лидер. Вашингтон прави всичко по силите си, за да забави технологичното развитие на своя основен геополитически конкурент. Пример за това е забраната за продажба на чипове и трансферът на напреднали технологии към Пекин.

Китай вече е започнал да интегрира AI в държавния си апарат. От 2021 година изкуственият интелект помага за издаването на бързи съдебни решения.