Над 150 души загинаха, смачкани от тълпата в Сеул, празнувайки улично парти за Хелоуин. Медхи Мусаид, изследовател в Института Макс Планк в Берлин, който изучава динамиката на тълпата, говори с Insider за това кога струпването на хора става смъртоносно. По думите му всичко може да се обясни с физика.

"Нарастването на тълпата се ръководи от прост принцип. Ако група от хора стане достатъчно гъста - повече от седем души на квадратен метър - тълпата започва да действа като течност. В този момент хората вътре до голяма степен губят силата си да контролират собственото си движение. Ако някой бъде бутнат, той ще бутне съседа си, който ще падне върху съседа си и така нататък, и така нататък", обяснява ученият.

По думите му тъй като това движение се предава, то тълпите много наподобяват вълните в океана.

"Докато тези движения се разпространяват, те стават по-големи", допълва ученият.

"Тези вълни са доста опасни, защото хората могат да бъдат притиснати към стените, а също и един към друг. И когато две вълни се пресекат, хората могат да почувстват натиска и от двете страни", каза Мусаид. Според него така се стига и до фаталните инциденти.

Какво да направите, ако попаднете в смачкване

Според Мусаид  основното нещо е осъзнаването на ситуацията.

"Ако се чувствате прекалено сгъчкани, вероятно сте прави. Преместете се бързо на по-малко гъсто място. Това може да ви защити и също така да облекчи натиска върху другите", съветва ученият.

"Ако само малка част от хората започнат да правят това, то плътността на тълпата ще намалее и няма да се стигне до фатална ситуация", каза той. Мусаид дава съвети и какво да се прави, ако тълпата остане със същата гъстота.

"Ако усетите натискащата вълна, не се опитвайте да се съпротивлявате. Вървете с нея и запазете равновесие."

Направете всичко възможно да останете изправени. Ако един човек падне, това ще създаде вълна от падащи хора. Тези в дъното на купчината вероятно ще бъдат смачкани от тежестта на телата над тях.

Дръжте ръцете си срещу гръдния кош като боксьор, за да улесните дишането. Натискът от вълната може да накара хората да припаднат и да паднат.

Не се борете срещу потока на тълпата, това ще повиши налягането в системата, казва Мусаид.

Според ученият нарастването на населението в мегаполисите ще направи този вид инциденти по-чести.