Китайски изследователи разработиха метод с висока ефективност за синтезиране на изкуствено нишесте и микробни протеини от царевични стъбла, съобщи Синхуа, цитирана от БТА.

По този начин могат да се намалят производствените разходи за добив на изкуствено нишесте и да осигури нови начини за производство на храна.

Нарастващото население и изменението на климата поставят големи предизвикателства пред продоволствената сигурност. Ефективното преобразуване на селскостопански отпадъци в изкуствена храна е важен способ за облекчаване на хранителната криза и за постигане на устойчиво развитие на селското стопанство.

Учените от Изследователския институт по биотехнологии към Китайската академия на селскостопанските науки и други базирани в Китай институции са използвали мултиензимна молекулярна система и хлебна мая, за да превърнат целулозата от царевичните стъбла в изкуствено нишесте и да произведат микробен протеин чрез ферментация при аеробни условия.

Целият производствен процес изисква само малка инвестиция в оборудване, не се нуждае от влагане на коензими или енергия и не води до загуба на захар. Това дава възможност за производство на изкуствено нишесте и микробни протеини на ниска цена, според проучването, публикувано в сп. "Сайънс бюлетин".