Ако враговете ви се страхуват, че някой може да ги шпионира чрез уеб-камера, можете да им подарите по едно ново устройство, разработено от изследовател в университета Саарланд. Това е уеб-камера във формата на човешко око, предава technews.bg.

Новата камера се нарича Eyecam и е създадена от инженера Марк Тейсие, който преди това представи подобен на кожа калъф за смартфон - с него можете да контролирате умния телефон с прищипване и поглаждане.

Марк Тейсие не спира да експериментира. Новата му разработка Eyecam има мисия да помогне на хората, стоящи пред уеб-камерите да установят емоционална връзка, сякаш говорят лице в лице. Трудно е да се каже дали Тесие е успял да постигне това или по-скоро ще помогне на онези, които искат да се откажат от видеоконференциите.

Вътре в "изкуствената очна ябълка" Eyecam има обикновена уеб-камера. Тя е обвита във фалшив силиконов череп. "Окото" може да движи клепача и веждата си чрез електрически серво механизми в ролята на мускули.

Всички движения на Eyecam се управляват от контролер Arduino Nano, а посредством Raspberry Pi Zero "окото" взаимодейства с компютър като обикновена USB уеб-камера. Софтуерът за направата на Eycam на 3D принтер е изцяло с отворен код и може да се изтегли от GitHub.

Eyecam напомня на робота, създаден от Disney Research, за да симулира реалистичен човешки поглед, като възпроизвежда фините движения, които хората извършват несъзнателно. Това може да е резултат от пълненето и изпразването на белите им дробове с въздух или неволни рефлекси на окото, които реагират на близки звуци или движения.