Музеят на астрономията в Шанхай, който е най-големия планетариум в света, бе открит в събота и посрещна първите посетители в неделя. Той е с площ от около 58 600 кв.м и се намира в пилотната зона за свободна търговия Линган, предава Радио Китай.

Вижте как изглежда планетариумът >> >> >>

Сградата на музея е в модерен архитектурен стил и погледната отгоре прилича на огромен астрономически инструмент. Също като слънчевите часовници, количеството светлина, което прониква през стъкления покрив, се променя и кръгът, който се образува на пода по обяд е перфектен, също като по време на лятното слънцестоене.

С помощта на двата образователни телескопа с висока разделителна способност през деня посетителите могат да наблюдават Слънцето, слънчевите петна и изригвания, а през нощта Луната, планетите и други небесни тела в космическото пространство

Изложбената площ на музея е разделена на различни теми. В основната сграда посетителите могат да научат повече за Вселената, историята на астрономическите изследвания в Китай, проучването на Марс и други.

В изложбената част посетителите могат да видят около 70 фрагмента от различни метеорити, включително парчета от Луната, Марс и астероида Веста.

Колекцията включва и оригинални творби на Исак Нютон, Галилео Галилей, Николай Коперник и редица други учени.

Външно комплексът прилича на голям космически кораб от научно-фантастичните филми с добавени стилизирани орбити, по които се движат планетите. Пешеходните пътеки около основната сграда са оформени по такъв начин, че да приличат на линии на галактическа спирала.

Технологии като визуализация на данни, добавена и виртуална реалности и биометрия предлагат незабравими преживявания за посетителите.