Изследователи в Истанбул постигнаха значителен пробив в областта на биосензорните технологии, като разработиха нанотатуировки, способни на безжична комуникация. "Умните татуси" не разчитат на външни източници на енергия като батерии.

Разработката, направена от Кристен Д. Белкастро от университета Йедитепе и Онур Ерген от Техническия университет в Истанбул, може да революционизира носимите медицински сензори.

Нанотатуировките се състоят от две мастила - мастило от цинков оксид с вградени нанопроводници, наслоени върху проводимо мастило от аерогел от графен. Тези две мастила се прилагат едновременно върху кожата с помощта на отделни игли.

Ерген обясни, че мастилата се свързват при контакт поради наличието на малко аерогел в мастилото, съдържащо нанотел, макар и в по-ниско съотношение, отколкото в долния слой.

Безжичните комуникации на тези устройства разчитат на генерирането на електрически сигнали чрез пиезоелектрична активност, която възниква, когато татуировките променят формата си, преобразувайки механичната енергия в електрическа.

Татуировката може да изпраща данни към смартфон. В обработката на информация може да се ползва и изкуствен интелект. Учените все още експериментират с приложението на умните татуировки.