Virgin Galactic обяви, че си партнира с дъщерно дружество на Boeing за производството на следващото поколение двуфюзелажен самолет, използван за издигане на ракетния кораб на компанията за космически туризъм, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Вижте как изглеждат корабите-майки на Virgin Galactic >> >> >>

Aurora flight scientist ще построи два от специалните самолети носители в своите съоръжения в Мисисипи и Западна Вирджиния. Окончателното сглобяване ще се извършва в завода на Virgin Galactic в Мохаве, Калифорния, като първият кораб майка, произведен по договора, се очаква да влезе в експлоатация през 2025 г.

Всяка от тези машини ще бъде проектирана да извършва до 200 изстрелвания годишно.

Virgin Galactic неколкократно е отлагала сроковете за изстрелване на космически туристи, като сега търговската услуга се очаква през 2023 г.

Главният изпълнителен директор на Virgin Galactic Майкъл Колглазиър заяви, че следващото поколение кораби-майки ще бъде неразделна част от увеличаването на операциите на компанията.

"Те ще бъдат по-бързи за производство, по-лесни за поддръжка и ще ни позволят да изпълняваме значително повече мисии всяка година", каза той в изявление. "Подкрепена от мащаба и силата на Boeing, Aurora е идеалният производствен партньор за нас."

През последните няколко месеца "Аурора" и "Върджин галактик" работят за разработване на проектни спецификации, както и на изисквания за работната сила и производството.

След като достига почти 15 000 метра, космическият самолет на "Върджин галактик" се отделя от самолета носител и пада за момент, преди да запали ракетния си двигател. Той се изключва, след като достигне космическото пространство, осигурявайки на пътниците тишина, безтегловност и гледка към Земята отдолу. След това ракетният кораб се плъзга обратно към пистата на космодрума, обобщава АП.