Американската компания Virgin Galactic възобновява продажбата на билети за суборбиталните си туристически полети, предаде Ройтерс, като цитира съобщение на фирмата на Ричард Брансън.

Вижте с какво ще летят туристите в Космоса >> >> >>

Компанията "ще започне да продава билети за широката общественост на 16 февруари", се казва в изявлението.

От Virgin Galactic очакват около 1000 души да се сдобият с билети до началото на полетите тази година. Цената е 450 хиляди щатски долара, като сумата от 150 хиляди щатски долара трябва да се плати веднага като депозит, а останалата част - преди пътуването.

Появиха се информации, че около 700 души вече са проявили интерес, като сред тях са известни личности като Леонардо ди Каприо, Том Ханкс и Анджелина Джоли.

Плановете на Virgin Galactic предвиждат търговските полети да започнат в края на тази година. Преди началото им е необходима модернизация на самолета-носител Еve и пускането в експлоатация на втория космически кораб, наречен Imagine.

Очакванията си, че през 2023 г. с два космически апарата - Unity и Imagine ще бъдат извършвани по три полета с туристи всеки месец.

Virgin Galactic осъществи първи суборбитален полет с четирима души на борда на Unity на 11 юли 2021 г. Основателят на компанията Ричард Брансън беше един от тях.