Частната космическа компания Virgin Orbit най-сетне успя да си намери площадка за изстрелване на сателити. По последна информация, тя очаква одобрение това да се случва в Гуам - островна територия на САЩ в западната част на Тихия океан.

Федералната авиационна администрация (FAA) на 27 август публикува екологична оценка по въпроса. Според нея, няма риск бъдещите изстрелвания да доведат до осезаемо влияние върху околната среда. Virgin Orbit планира да прави това с помощта на своя самолет Boeing 747-400 и ракетата LauncherOne от военновъздушната база "Андерсен" в Гуам.

Според доклада на FAA, Virgin Orbit предлага да се извършат максимум 25 изстрелвания през следващите пет години, за да се изпратят малки спътници в различни ниски околоземни орбити. Приключването на екологичния преглед обаче не гарантира, че ще бъде издаден лиценз, отбелязват оттам.

Припомняме, че частната фирма е дъщерно дружество на космическата компания Virgin Galactic, създадена от предиемача сър Ричард Брансън. Virgin Orbit планира да изстреля малки спътници, които тежат до 500 килограма. Екипът ѝ завърши първия си успешен старт през януари и втория през юни от площадката "Мохаве" в Калифорния.