Високотехнологичен робот, представен на откриването на научен форум в Ярославъл, излъчено по руска телевизия, се оказа мъж в специален костюм, съобщи Асошиейтед прес.

Организаторите на форума използваха "робота Борис", за да разведрят аудиторията. Той демонстрира танцувалните си умения и каза няколко реплики.

Снимачният екип на руска държавна телевизия "Россия 24" го помисли за истински и излъчи кадрите като пример за руските технологични постижения.

Интернет потребителите обаче забелязаха липсата на сензори, характерните за човек движения и други несъответствия. Така стана ясно, че Борис всъщност е човек, облечен в костюм, който се продава в магазините под името "Альоша" за равностойността на 3800 щатски долара.

В социалните мрежи руснаците шегувито коментират, че техният робот е "сто процента руски" и е "наистина родно производство". От "Россия 24" обаче публикуваха отговор, в който заявяват, че са станали жертва на пропагандна медийна атака атака. От "Гардиън" разкриват, че информацията за фалшивия руски робот-човек е била публикувана първо в руската информационна агенция "МБХ Медиа", която е основана от политическия опонент на Путин - Михаил Ходорковски.