Американската комисия по храните и лекарствата (FDA) одобри използването на екзоскелета Atalante на Wandercraft за рехабилитация на пациенти, които са претърпели инсулт и поради това имат проблеми с краката. Съобщава се, че той ще бъде особено полезен за хора, които трябва да възстановят уменията си за ходене, но имат ограничена подвижност.

Atalante е самобалансиращо се устройство с възможност за регулиране на начина на ходене, което ще помогне за възстановяване на уменията като част от терапия. Рехабилитацията с Atalante трябва да се провежда в клинична обстановка в присъствието на лекар. Степента на подвижност на ръцете на пациента след инсулт обаче не е от значение за използването на устройството.

Съобщава се, че Wandercraft планира да достави първите екзоскелети в САЩ през първото тримесечие на годината. Наскоро компанията започна да използва своето оборудване за търговски цели в страната. Според инвеститора, Quadrant Management, Wandercraft е в състояние да увеличи значително производството на екзоскелети в рамките на 1-2 години.

FDA рядко дава одобрение за екзоскелети и използването им е ограничено до подпомагане на пациенти с определени заболявания. Миналата година например компанията Ekso Bionics получи одобрение от FDA за продажба на екзоскелети EksoNR за рехабилитация на пациенти с множествена склероза.

Всяка година в САЩ повече от 795 000 души претърпяват инсулт, а Wandercraft Atalante може да помогне на някои от тях да възвърнат способността си да се движат самостоятелно, без да се нуждаят от инвалидна количка.