Разширяването на услугите на безпилотни таксита в американските мегаполиси е поетапно както по отношение на графика на прототипите, така и по отношение на географията на услугите. Тази седмица Waymo съобщи, че е спечелила правото да превозва клиенти със своите безпилотни прототипи в целия Сан Франциско.

Това не е първият американски град, в който дейността на Waymo е достигнала този мащаб - компанията вече превозва всички около Финикс, Аризона. Остин, Тексас, и Лос Анджелис, Калифорния, имат такива услуги в отделни квартали. Доскоро жителите на Сан Франциско също можеха да използват безпилотните таксиметрови услуги на Waymo само в определени райони на града. Близо 300 000 души вече са станали клиенти на услугата Waymo One, както отбелязва дъщерното дружество на Alphabet. Waymo започна търговски превоз на пътници през август миналата година след период на тестване на безпилотните си таксита.

Според компанията Waymo се вслушва в исканията на официалните лица, представителите на службите за спешна помощ и експертите по пътна безопасност, докато разработва услугата си. Във Финикс компанията успя да превози пътници из целия град със своите безпилотни прототипи още през 2020 г. Като цяло в САЩ работят около 700 безпилотни таксита Waymo One, като 300 от тях работят в Сан Франциско. За петнадесетте години на своето съществуване в една или друга организационна форма Waymo е позволила на своите прототипи да изминат около 32 милиона километра в напълно автоматичен режим, а броят на платените пътувания до момента е наближил два милиона. В Сан Франциско до края на март тази година той е изминал повече от 6 милиона километра с пътници на борда в безпилотен режим.

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО