а актуализация на бета версията на WhatsApp за Android (версия 2.23.16.19) има нова функция за групови гласови чатове. Според данни, публикувани от ресурса WABetaInfo, нововъведението позволява да създавате гласови чатове за групи до 32 души. Въпреки че Meta не е пионер във въвеждането на подобна функция - припомняме, че Telegram въведе функцията за гласови чатове още през 2020 г. - WhatsApp има предимството на повече от 2 млрд. потребители в световен мащаб.

Според предоставените данни в груповите чатове може да се появи нова икона под формата на звукова вълна. Когато бъде щракната, тя автоматично ще стартира гласов чат. Всеки член на групата може да се присъедини към чата и да започне разговор. Ако в продължение на 60 минути няма активност в чата, той автоматично се прекратява. Основното предимство на гласовите чатове е възможността за започване на разговор, без да се налага да се обаждате на всеки участник. Въпреки това всеки член на групата ще получи известие, когато бъде създаден нов гласов чат. За разлика от съществуващата функция за групови разговори, новата функция не предизвиква звънене на телефоните на всички членове на групата. Важно е да се отбележи, че гласовите чатове в WhatsApp, както и всички други съобщения, са защитени с криптиране от край до край, което гарантира поверителността на разговора.

Нововъведението в WhatsApp подчертава стремежа на компанията да запази водещата си позиция сред месинджърите, като се адаптира към съвременните тенденции и нуждите на потребителите. Въвеждането на групови гласови чатове може да се окаже ключов фактор в конкуренцията с други платформи, като се има предвид огромната потребителска база на WhatsApp.