Huawei не е единствената компания, която попадна под американските санкции. Преди това ZTE се озова в подобна ситуация, но този производител успя да реши проблемите си. Дали и друга китайска компания е застрашена от санкции - например, Xiaomi.

Малко вероятно е Xiaomi да се сблъска със санкции от САЩ, тъй като компанията няма телекомуникационен бизнес, а нейните устройства - смартфони, фитнес гривни и много други - почти не са представени в Съединените щати, предава Technews.bg.

Но за всеки случай Xiaomi вече има опции за действие. Топ-мениджър на компанията казва, цитиран от Xataka, че в Xiaomi осъзнават ситуацията, в която попадна Huawei, но досега не са забелязали "ефекта от инфекцията". В същото време Xiaomi има план Б.

Какъв точно е този план представителят на компанията не разкрива, но не пропуска да изтъкне, че Xiaomi активно инвестира в китайски производители на чипове. Мениджърът подчертава също, че стратегията на компанията не трябва да се определя от решенията на политиците.

Междувременно, Xiaomi припомни, че няма краен срок за пускане на пазара на смартфона Mi Mix Alpha. По-рано се появиха информации, че проектът може да бъде спрян, но според източници от компанията, смартфонът ще се появи, когато производството отговаря на стандартите за качество.