В опита си да освободят дисплея на смартфоните напълно от прорез или дупка за камерата, редица компании представиха на пазара смели решения през миналата година. Все по-често започнаха да се появяват "изскачащи" камери, а тези дни стана ясно, че Xiaomi е регистрирала много интересен патент, свързан с това.

Компанията е подала в китайското патентно ведомство документи за модел, който ще има цели 7 изскачащи камери. Не е ясно защо са необходими толкова много камери, но както може да се види от снимките към патента самият блок е с големина до 70% от ширината на самия апарат.

Само можем да предположим, че на един блок място ще намерят, както основните, така и селфи камерите. И ако те разполагат с различни сензори - широъгълен, такъв с увеличение, черно бял и т.н., то може би цифрата седем не е чак толкова пресилена. От друга страна в документацията има модификации на патента, в който ще има и по-малко камери, така че може би само флагмана ще е с толкова сложна конструкция.

Дизайнът по този начин обаче се олекотява значително и за Xiaomi ще е много по-лесно да създава модели без почти никакви рамки с огромна площ на предния панел, заета от екрана.